Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Nørgaard: Det er nu, du kan bidrage til nationens frelse! (samt historien om Mother of all Parties og dengang, jeg blev medlem af Steve Jobs-klubben)

Klumme: Hvad skal med i en deklaration om cybersikkerhed? Hvad skal vi gøre? Hvordan skal vi tænke på problemet? Hvem er gode at kopiere? Hvordan kan vi reelt få noget som helst til at fungere på tværs af ministerier og styrelser, private og halvoffentlige aktører.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Så blev det fredag den 9. december, og alle kæmper bravt for, at vi også får jul i år.

I denne klumme skal vi rundt om en af mine mange fødselsdage, noget hård rock, alkohol-båren livredning, den manglende velfærd på cyberområdet, tamme vs. vilde problemer - samt Kalvebod Brygge-Deklarationen, som I meget gerne må hjælpe mig og andre med at skrive. Meget andet skal vi såmænd ikke nå i denne omgang.

Inden da en kort, men stor, TAK til læserne for kommentarer vedr. et IT-ministerium, NIS2 mv.

Ole fremhævede bl.a., at "Hvorfor skulle NIS2 kunne bidrage? Det er jo bare noget EU, og hvis man ikke opfylder kravene kan man få en bøde (10 mill Euro for kat 1 virksomheder, 7 mill Euro for kat 2 virtksomheder), men der er en motivationsforskel. Ved NIS2 kan ledelsen blive draget personligt til ansvar, både direktion og bestyrelse, og med store bødetakster skulle motivationen være på plads (sørgeligt men effektivt)."

Netop. Nogle gange er straf løsningen. Ligesom dengang under Finanskrisen i 2009, hvor Cameron bad offentlige myndigheder betale små og mellemstore bikse deres tilgodehavender inden for 20 dage, for ellers ville chefen for myndigheden blive fyret. Pludselig kunne alt lade sig gøre.

Eller dengang Boris Johnson begyndte at uddele kæmpebøder til entreprenører, der ikke gjorde vejarbejde mv. færdigt i en ruf i London. Pludselig stod der ikke afspærringer alle vegne i månedsvis uden synlig aktivitet. Måske en idé, der kunne kopieres andre steder?

Min fødselsdag

Til sagen:

Jeg fejrer ofte min fødselsdag den 4. maj, men jeg gjorde lidt ekstra ud af den 52. af slagsen i 2013. Vi afholdt i Miracle en af vore berømte databasekonferencer i et kæmpe partytelt på parkeringspladsen (normalt holdt vi dem nede på Lalandia).

Så da konferencen var slut lørdag lånte/lejede jeg teltet og brugte en hel del af min fede direktørløn på at lave the Mother of all Parties (MOAP). 150 gæster fra ind- og udland. Masser af kød. En del øl og vin. Bandet Keinstein kom og spillede op til dans.

Der blev festet, som kun festlige databasefolk kan feste. Kødet blev spist. Børnebadebassinet udenfor blev brugt til en lille bitte smule nøgenbadning. Keinstein måtte spille hele deres repertoire to gange. Dansegulvet var fyldt. Boogie-woogie-toget kørte rundt i hele teltet.

Keinstein - Rigtige venner - YouTube

Keinsteins ene guitarist stod på bordene ude blandt publikum fra start til slut. Nogle kvinder begyndte at låne bandets læderveste og danse i dem. Stemningen steg. Jeg tilbød bandet flere penge for at spille deres numre en tredje gang, men de kunne ikke mere. Stilheden sænkede sig. Boogie-woogie-toget med den bindegale russer Alex Gorbachev (yep) i spidsen kørte i remise.

Men så gik min fantastiske ven Oliver Weers, som selveste Mike Tramp har kaldt Danmarks bedste rockstemme, op og greb mikrofonen og sagde, at han havde skrevet en sang til mig som en fødselsdagsgave. Han havde været i studiet dagen før og indspillet den, og havde kaldt den Miracle Master.

Det syntes hans daværende band i øvrigt senere var så fed en titel, at deres kommende plade OG deres bandnavn blev ændret til Miracle Master. Så hvis I på Spotify søger efter nummeret Miracle Master på albummet Miracle Master fra bandet Miracle Master, så finder I den.

Teksten handler om cyberangreb (godt set i 2013), stilen er hård rock, og Olivers stemme er helt fantastisk - måske kan I huske ham fra den første X-faktor, hvor han sang The Show Must Go On iført en lang, sort læderfrakke? Spol evt. frem til 2:20, hvor han gør sin entré. Eller nyd smerten indtil da...

DK X Factor 2008 [Allstars] The Show Must Go On - YouTube

Det gode liv

Jeg tøver ikke med at indrømme, at jeg var rimeligt tilfreds med mit liv på det tidspunkt. Det kunne være værre, som de siger i Vesthimmerland. Og det blev det så.

Nogle få dage senere blev jeg medlem af Steve Jobs-klubben (klubben for folk, der er blevet fyret fra deres eget firma).

Men direktører og fedtbikse forgår mens kunst består, og teksten til Miracle Master er god at tænke på ind imellem:

"Cyber attack on Wall Street, stealing all our jewels/
Everything is down/
Don't know what the F... to do"

Cyberangreb, hvor folk dør på operationsbordet, Wall Street lammes, byer mørklægges, osv. Godt set af Oliver, der i øvrigt, som så mange andre IT-folk, har slået sig på alkohol for at bearbejde de mange års forunderlige oplevelser i forbindelse med IT-projekter. Han har startet et mikrobryggeri på Kreta, og har det godt nu:

Dedalos Beer - We must to make beer

Det er i øvrigt mig, der har foreslået deres slogan "We must to make beer". Efter at have drukket nogle få af deres øl.

Det ser ud til at kræve en del alkohol at komme sig over langvarige ansættelser i store IT-bikse, når man er et ordentligt menneske, der bare gerne vil løse problemer og hjælpe folk.

Skænk (!) også nu og da Allan Poulsen en venlig tanke. Han måtte, efter mange års arbejde med at implementere Oracle's E-business Suite, grundlægge Brøckhouse i Hillerød. Der burde tilsvarende være en del vodka-destillerier grundlagt af SAP-konsulenter.

Noget må gøres

Nå, men: Vi står (stadig!) i den dumme situation, at alle ved, at der skal gøres noget for at højne cybersikkerheden i Danmark, men vores system er ikke bygget til at løse store, brede problemer, så hvad gør man så i Danmark?

Man laver nano-tiltag hist og pist, opretter "råd" uden faglig tyngde, iværksætter "sektor-aktiviteter", ansætter endnu flere skribenter, mødekoordinatorer og mellemledere i CFCS/NC3-lignende grupperinger og kaster generalister, Word og Excel efter det hele i alle retninger.

Alligevel skerderikkeenskid.dk... Big smoke, no fire. Folk og fæ kan stadig ikke få hjælp og må klare sig selv. Med mindre de er rige.

Der mangler velfærd på området.

Sigge Winther, forfatter og direktør i DJØF, skrev noget virkeligt interessant forleden i Politiken: Hun skelner mellem "tamme problemer", der har en "nem" løsning, hvis man i øvrigt er enige om at løse dem, og "vilde problemer". Tamme problemer kan være etablering af plejehjem og et vejnet, osv. Vilde problemer er f.eks. unges mistrivsel, klimakrisen eller rekruttering af flere varme hænder.

Sigge Winthers pointe er, at vi har bygget et fantastisk velfærdsparadis op ved systematisk at være enige om at løse de tamme problemer, men det kniber med de vilde.

Jeg tror, cybersikkerhed repræsenterer et vildt problem, fordi digitalitet, IT og teknologi gennemvæder alle aspekter af vore liv. De enkelte delelementer er måske tamme problemer, men kombinationen er vild. Og jeg har ikke engang nævnt AI endnu. Slet ikke ChatGPT. Gid nogen ville bede ChatGPT om at lave et Ejendomsvurderingssystem.

Så Danmark er nummer 1 i digitalisering og nummer 38 - lige efter Kasakhstan - i cybersikkerhed.

Cybersikkerhed kræver, at alle samarbejder i samfundet og er enige om at gøre noget reelt ved problemet. Det kniber med den struktur vi har i det offentlige (resort-områder a la enevælden, ministeransvarlighedsloven, osv.), kombineret med vort herlige, politiske system, hvor alle partierne er VILDT uenige om småting og laver Sturm und Drang dagen lang.

Undtagen for tiden, hvor vi ikke har en regering. Der hviler jo nærmest en velsignet stilhed over vort lille land. Hvilken jul det kan blive, hvis de bare trækker den regeringsdannelse ud til det nye år. Gerne til Påske.

Men de vilde problemer forsvinder ikke af sig selv. Så hvad gør vi?

Finnerne har fattet det ifølge Sigge Winther. De har en bred samlingsregering hen over midten, der prøver at være beskeden ("Humble") og lytte til og inddrage folk rundt omkring i samfundet for at løse de vilde problemer.

SideBemærkning Begynd:

Når jeg bliver stor, vil jeg være ligesom finnerne med deres Sisu-attitude, og allerhelst ligesom deres totalt badass statsminister. Eller den New Zealandske. Eller den Estoniske.

Hvorfor er de unge, kvindelige statsministre de eneste rigtige mandfolk ved roret for tiden? Se f.eks. her, hvordan to af dem fortjent stopper en journalist tilbage i det hul han kom fra:

New Zealand PM Jacinda Ardern shoots down gender question | World News | Sky News

SideBemærkning Slut.

"Humble Government" hen over midten kan vi jo håbe på i de kommende år. Men hvad kan der ellers gøres, når man ikke er finsk premierminister?

Well, vi kan alle sammen prøve at gøre politikerne og andre opmærksomme på cyber-udfordringen, og eventuelt få dem til at gøre noget ved problemet. Og vi har en plan!

John Foley, der en dag bør have en medalje for sin utrættelige kamp for bedre cybersikkerhed i Danmark, har sat gang i at gøre min idé om en Kalvebod Brygge-Deklaration om cybersikkerhed til virkelighed. Navnet skyldes, at Ingeniørforeningen Danmark Militærteknik holdt en virkelig god konference om cybersikkerhed i deres HQ på Kalvebod Brygge.

Det skal ske ved hjælp af en håndfuld skribenter, der er meget klogere end mig og halvanden håndfuld galninge, der kan tænke strategisk og klogt OG dirigere skribenterne i den rette retning. Samt en podcast-serie med John Foley, mig og analogiseringens mester, Anders Kjærulff, hvor vi interviewer politikere og andre mennesker.

"Stay tuned", som vi sagde, når vi læste Oracles 10046 level 12 tracefiler (det var en skjult hilsen til The Chosen Few).

Hjælp!

Det er nu, I kan bidrage til nationens frelse.

Hvad skal med i en deklaration om cybersikkerhed? Hvad skal vi gøre? Hvordan skal vi tænke på problemet? Hvem er gode at kopiere? Hvordan kan vi reelt få noget som helst til at fungere på tværs af ministerier og styrelser, private og halvoffentlige aktører, m.fl.?

Har du Verdens Bedste DeklarationsIndledning ("Kammerater! Den er helt gal...")? Skriv, eller lad ChatGPT skrive det for dig, og send det til mogensxy@gmail.com - vi skal redde Danmark!

PS: Når folk fra CFCS holder åbne, offentlige foredrag om almindeligt kendte ting ("Cybertruslen vokser", "Vi ser aktiviteter fra Rusland...") nægter de at udlevere/sende deres Powerpoint-præsentationer til tilhørerne, fordi - ja, fordi. Kafka møder igen Monty Python. I love it.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.