Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Først og fremmest: Det var den gode Jesper Dyjak, der tegnede til OracleEkspert-bladet tilbage i 00'erne. Tak til de, der pegede mig i den rigtige retning. Og tak til Jesper for de mange sjove striber dengang.
For det andet: Vi skal jo redde Danmark, og den første af seks TV-udsendelser om Cybersikkerhed i Danmark blev til i onsdags (det vil sige i forgårs) og kan ses her: Samfundssikkerhed og cybersikkerhed - Ingeniørforeningen IDA
John Foley sagde bagefter til mig, at jeg så bedre ud på skærmen end i virkeligheden. Det hele kommer også som podcast for dem, der gerne vil lytte mens de cykler.
Formålet med udsendelserne er at få folk til at fatte alvoren for så vidt angår cybertruslen. Der er fem udsendelser endnu. Og derefter skal vi have lavet Kalvebod Brygge-Deklarationen og dermed redde Danmark.
At russerne så valgte netop denne onsdag til at kaste sig over Finansministeriet og indirekte en del andre offentlige dimser (fordi de også hører under Statens IT) var både forfærdelig og fantastisk timing for vores første udsendelse.
Jeg regner med, at de kommende onsdage bliver mere fredelige.
Nu er de ved at være oppe at køre igen
Jeg hørte historier forleden om, at før krigen i Ukraine var der vældig gang i en forretningsmodel, hvor ukrainske forretningsfolk og oligarker brugte billige russere til at lave ransomware-angreb på alt og alle, men det stoppede brat 24. februar, hvorfor man i lang tid intet hørte fra russerne på cyberfronten - de havde fået skilt hovedet fra kroppen.
Nu er de ved at være oppe at køre igen, og det skal så fejres med angreb på alt og alle.
På et tidspunkt forleden lå Danmark endda på en flot tredjeplads, hvad angår antal angreb. Yes!
Først var det diverse ting, der havde med Forsvaret at gøre, som de angreb.
Så var det bankerne.
Og i onsdags Finansministeriet og indirekte en masse andre, offentlige dimser, der driftes af Statens IT.
Det kære DitMitSitID, der ligesom NemID er lavet monolitisk og SPOF-agtigt, gik selvfølgelig også ned (igen-igen).
De hører under Digitaliseringsstyrelsen, der hører under Finansen, indtil de er flyttet over i det nye Digitaliseringsministerium.
Jeg kan godt nogle gange undre mig over, at man ikke tænker mere krigeragtigt, distribueret og anti-SPOF/-monolit, når der skal laves kritisk, digital infrastruktur.
Ja, for så vidt også, når der laves fysisk infrastruktur.
Måske skulle man kun ansætte folk i Finansministeriet og Digitaliseringsstyrelsen, der har aftjent værnepligt?
Angrebene er lidt teenageagtige, men vedholdende, hvilket altid får mig til at tænke på, at når man laver så meget sturm und drang ét sted, og nærmest praler med det i pressen ("vi er nogle andre end KillNet!"), så må det være fordi, at man i virkeligheden vil fjerne opmærksomhed fra noget andet og vigtigere man har gang i.
Men en russisk-talende ven, der ser de der helt åndssvage nyhedsudsendelser på russisk tv hver aften, forsikrede mig om, at det slet ikke er sådan, at tingene hænger sammen i russisk logik: De vil bare vise, hvad de kan, sådan lidt a la siciliansk mafia, som han sagde.
Lad os håbe dét.
Vigtigere ting i livet end en helligdag
Nordstream, de to sprængninger ved Læsø, GPS-forstyrrelsen af de danske skibe og nu det her cyberhejs har vel snart gjort det klart, at der findes vigtigere ting her i livet end spørgsmålet om en helligdag mere eller mindre i dette land, der ligger nummer to i Verden, når man måler MINDST arbejdstid.
That's right.
Kun i Tyskland leverer man færre timer til arbejdsgiveren end i Danmark. Men mon ikke vi kan gøre noget ved dét? Ligesom vi med lidt hiv og sving fik kæmpet os forbi Sverige i disciplinen skattetryk?
Som altid kan jeg konstatere, at det jo nok går alligevel alt sammen.
Der SKER ting, der GØRES så småt noget hist og pist, og for hver gang vi får trukket bukserne ned af russerne, så hæves kvaliteten af vore nationale seler og livremme.
Det kan sagtens ende med, at man gør det rigtige og får hevet Centeret ud af FE og givet dem reelle beføjelser, etableret et bedre beredskab, lavet nogle handlekraftige på-tværs-udvalg (måske, og forvirrende, kaldet "delegationer") i Folketinget og sat mange penge af til de vigtige og rigtige ting.
Nul absolut nedtur
Der er stadig absolut ingen nedtur i dansk økonomi. IT-branchen vokser som altid.
Ingen kan skaffe de nødvendige it-folk (årets første modeord er "it-specialist"). De eksterne konsulenter har rigeligt at lave, og alt er egentlig ret godt. Selv jeg kan vel vænne mig til, at Microsoft ender med at sidde på ChatGPT.
Alt i alt vil jeg gerne have, at denne klumme udstråler et rent og smukt kærlighedsbudskab fra mig til alle jer. Vi er i denne suppedas sammen, det er ikke så slemt, som Ekstra Bladet gør det til - og vi kan klare det hele, hvis vi drikker sammen.
Nyd, at det trods alt ikke regner ligeså meget som i Californien.
Min ven Graham, der bor oppe på et bjerg ude i Halfmoon Bay syd for San Francisco, fortalte forleden, at hans nød-generator nu havde kørt perfekt i syv dage i træk, og at han glædede sig til de kunne få Starlink-internet (de to internet-leverandører i området havde samlet deres kabler ét sted, der selvfølgelig var blevet oversvømmet). SÅ Ukraine-agtige tiltag behøver vi trods alt ikke herhjemme .
PS: I næste uge bliver det endnu sjovere at skrive en klumme, for dér skal vi tale om den meget moderne og woke trend med, at man som kunde skal forstå leverandørens issues, problemer og moralske dilemmaer - og ikke omvendt. Send mig meget gerne gode eksempler fra jeres hverdag og fest på dette - jeg skruer helt op for lyden på mogensxy@gmail.com, så jeg hører indkommende emails med det samme.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.