Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Årtusindskiftet nærmede sig. Alle it-systemer kunne pludselig holde op med at virke - og det her var endda FØR NemID var opfundet. Alt var spændende på en nedern måde, som de unge siger. Vi var alle SÅ klar i Oracle Danmark.
Firmaet, der havde opstillet kaffeautomaterne rundt omkring i vores F-formede Oracle-bygning i Ballerup, lavede et scam, hvor de gik rundt og lod som om de "År2000-sikrede" automaterne.
Hos os i Premium Services i Support fik de en lidt hård medfart, og vi fik en "tekniker" til at kampsvede ved at udspørge ham blidt om, hvad Helvede han lavede... men HR var hoppet på den og havde betalt dem 2-300 kroner per maskine, så vi lod de arme teknikere, der prøvede at simulere tilslutning af en laptop til automaterne, smålyve og være i fred.
Vi i Support skulle som de eneste sørge for at have nogle ædru folk, der stod klar natten igennem. Suk.
En kæmpefest
Jeg foreslog så den daværende direktør Peter Perregaard, at vi lavede en fest ud af det for hele biksen, og det gik han med til, hvilket jeg den dag i dag stadig tager hatten af for. Tak, Peter.
En hel del penge senere stod vi med the Mother Of All Parties (MOAP), komplet med børnetæmmere, der tog sig af ungerne, udklædning fra 1900-tallet til alle, et fyrværkeri så overbevisende, at alle andre stoppede deres raketopsendelser i Ballerup-området mens det pågik - og andet godt.
Men mit smarteste move var, at jeg kontaktede vennerne i Oracle Australia's Support-afdeling og spurgte dem, hvordan det gik dernede.
De var jo 12 timer foran, så under vores middag gik en anden Peter, der lige var kommet hjem efter mange år i Oracle Australia, ud en gang i timen og ringede til dem, kom tilbage til festen, bankede på sit glas, og sagde til den jublende forsamling i Ballerup: "Næh".
Og som vi nu ved: Der skete ikke en skid.
Dagen efter vågnede jeg på et tidspunkt, og ovenikøbet i mit eget hus på Kratvej 2 i Måløv.
Jeg kan stadig ikke helt forklare, hvorfor i Alverdens Riger Og Lande (AROL) jeg havde abonnement på Politiken på det tidspunkt, men det må have været et slagtilbud af de store.
'Man tager altid fejl'
Og dér var der nogle sider, hvor Politiken spurgte diverse kendte mennesker om forskellige ting i anledning af årtusindskiftet. Et af spørgsmålene var: Hvad er dit ynglingscitat?
Kim Larsen svarede, at et citat fra en dansk filosof, som lød "Man tager altid fejl" havde taget ham 15 år (foreløbigt) at vænne sig til, men at han nu var ved at være næsten OK med det.
Det er ihvertfald sådan jeg husker det, men formuleringen har nok været en anden.
Det har så taget mig 22 år at vænne mig til citatet. Der ER jo noget om det.
Ligegyldigt, hvad man mente var helt rigtigt for et år siden, så har man jo fået nye oplysninger siden eller er bare generelt blevet klogere siden da, osv.
"Man tager altid fejl" er en sproglig stamning, der vil noget, men det er også en god måde at anskue ting på.
Glæd dig til at opdage, at du har taget fejl på et område, hvor du virkeligt mente noget og var helt sikker. Fryd dig, når det viser sig, at du IGEN har taget fejl.
Hvad så lige med clouden?
Med DuTagerFejl-brillerne klemt fast på næseryggen.: Hvad hulen skal man så efterhånden mene om cloud'en?
Jeg mindes med fryd, hvordan Larry Ellison fra Oracle ord-jammede i mange minutter over "what is the cloud"-temaet, og fik alle til at skraldgrine med sine bemærkninger om, at det jo bare var en anden mands server, osv:
Det kan du se her på YouTube: Oracle CEO Larry Ellison Bashes 'Cloud Computing' Hype - YouTube
De havde ikke rigtigt nogen cloud
Så gik der et år eller to, og pludselig handlede alt ved Oracles konferencer om, at de var de bedste til cloud, også selvom de ikke rigtigt havde nogen cloud, og de andre (AWS, Google, Microsoft) havde været i gang i nogle år.
Oracle var bedre end konkurrenterne FØR de startede, punktum. Og et lille nik.
De havde dog lidt svært ved at hyre folk, der kunne få det op at køre i praksis, men så lavede man et kontor i Seattle ved siden af AWS' og tilbød bare, råt for usødet, dobbelt løn til dem, der kunne noget og som gad forlade AWS.
Og Larry kørte it-jam fra scenen og lovede, at i cloud'en var alt bedre.
Der var "zero latency", der var "uendelig skalering", og mange af os i The OakTable Network mente, at nu vi alligevel var ved at bevise, at Newton og Einstein var lallende pessimister, så var der nok også "sub-zero response times" i clouden.
Alt var godt og ville blive bedre.
Til en julefrokost et par år senere lavede jeg lidt grin med det og en bigwig fra McKinsey sagde til mig "Well, vi siger til vore klienter, at deres data nok er mere sikre i et amerikansk datacenter administreret af de store drenge end hos én eller anden hyggelig gut fra Tune (!)".
Og Gartner sagde "Cloud First. Social First. Og en tredje ting First".
Det perfekte alting
Cloud. Hvem vil ikke gerne have deres data i himlen? Hvem vil ikke gerne have perfekt alting? Og ja, så må man leve med lidt forhøjede omkostninger. Vissevasse.
I dag er cloud det, som man vælger, hvis man ikke vil fyres. Helst Azure.
Danmark er nemlig stadig det mest Microsoft-elskende land i Verden, fordi dem, der elskede DEC (Digital Equipment Corporation) i gamle dage hadede IBM, og da DEC døde kastede de så deres kærlighed på Microsoft for stadig at kunne hade IBM.
En undersøgelse for nogle år siden viste, at ALLE bikse var med på clouden. Og at ALLE bikse kun havde ganske, ganske lidt kørende i clouden.
Ganske, ganske få havde taget det store spring. Men alle kunne checke cloud-boxen af og dermed beholde deres job.
Og jeg har jævnligt tænkt på Kim Larsen undervejs på cloud-rejsen.
Først troede jeg ikke på det. Så troede jeg på det som en selvfølgelighed. Men kunne jo godt se, at der var mange ulemper og nogle få fordele. Nu tror jeg sgu' igen, at jeg har taget fejl.
Jeg har nemlig lyttet til David Heinemeier Hansens seneste podcast, og den er fantastisk.
Den finder du her: Leaving the Cloud | REWORK
Han går til den, gør han. Hans RET coole bikse har kørt cloud i vildskab og har nu filosoferet over de 400.000 dollar, som de betaler om året.
Det kan da godt være, at prisen har været helt udenfor vores solsystem - men til gengæld har servicen/supporten fra AWS og andre været elendig.
Men!
For at kompensere for disse ulemper kan de så sidde og se på, at cloud-leverandørerne tjener flere penge end Gud. Og arbejdet for Heinemeiers folk har været MINDST det samme som hvis han ikke var gået i clouden.
Udgifter stiger hele tiden
Det er jo it-branchens kæmpedilemma, at vi hele tiden indfører nye, smarte dimser og kodestumper, der vil spare en masse penge og/eller besvær, men at udgifterne, og tiderne for at få gjort noget ved noget, stiger hele tiden.
Hvis automatisering nogensinde reelt var slået igennem ville vi jo ikke have behov for hele tiden at ansætte flere.
Heinemeier nævner dog to scenarier, hvor cloud kan være fedt: Hvis du er nystartet og ikke selv har en skid, eller hvis du er en almindelig fedtbiks, der én - eller flere - gange om året har en Black Friday-agtig event med trilliarder af brugere per sekund, der køber alt muligt, og efter 24 timer stopper brat med dét.
Han kommer også med et "Cry Freedom"-agtigt budskab om, at vi med Big Tech Cloud (BTC) alle er med til at undergrave det fantastiske ved Internettet, og at vi alle bør gøre vores for at få det fantastiske tilbage i vore liv.
En herlig gut kommenterede på disse ting med en praktisk erfaring fra hans konsulentliv:
On-prem: Prisen er 1 enhed.
Hosting: Prisen er 2 enheder.
Full-on Frontal Cloud: 3 enheder.
Den vildeste vendor lockin
Det skal nok passe.
Og så er clouden den vildeste vendor lock-in nogensinde. You can check out any time you like, but you can never leave.
Heinemeier fortæller i øvrigt også, at når de foretrækker at bruge mindre hosting-bikse, måske nogen, der er på størrelse med dem selv, er der super service, hurtige og gode reaktionsmønstre, og meget lavere priser.
Så ja, jeg har igen, igen taget fejl.
Tror jeg.
Heldigvis har jeg Nordens klogeste og mest erfarne læsere, så jeg kan jo bare bede jer fortælle mig, hvad der er op og ned på cloud nu om dage, og formentlig også give mig eksempler på, at deres udgifter til it er faldet på grund af clouden.
Jeg ved, at I kan. Jeg stoler på jer.
Jeg rammes bedst på mogensxy@gmail.com, og jeg ser GODT nok frem til jeres kommentarer og iagttagelser. Vore data er på vej i Himlen. Skal vi have rykket dem tilbage til kælderen?
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.