Svend Auken fortryder patent-støtte

Den nye EU-ordfører for Socialdemokraterne, erfarne Svend Auken, fortryder partiets støtte til direktivforslaget om softwarepatenter, men erkender samtidig, at slaget nu står i Europa-Parlamentet. Han mener, at Danmark må lære, at tingene er afgjort, når der er truffet en beslutning.

Socialdemokraterne har været tungen på vægtskålen i spørgsmålet om Danmarks støtte til det omstridte direktivforslag om softwarepatenter, og den nye EU-ordfører, Svend Auken, fortryder nu partiets tidligere opbakning.

Det kom frem, da økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) onsdag var til åbent samråd i Folketingets Europaudvalg for at svare på, hvorfor han ikke fik taget forslaget af dagsordenen, da EU's ministre vedtog det på et møde i marts.

Ifølge Svend Auken har Socialdemokraterne nu erkendt, at direktivforslaget ikke er godt nok til at undgå rendyrkede softwarepatenter og samtidig sikre udveksling af data på tværs af systemer (interoperabilitet).

Samtidig mener han, at den nuværende praksis for uddeling af softwarepatenter i Europa er for vidtgående.

Patentdirektivets vej
gennem EU-systemet

November 2002
Politisk enighed om direktivforslaget i Ministerrådet.

September 2003
Europa-Parlamentet vedtager en række ændringsforslag til direktivforslaget.

Maj 2004
Ministerrådet vedtager direktivforslaget, men forkaster en lang række af Parlamentets ændringsforslag. Bendt Bendtsen kritiseres for ikke at være til stede ved mødet.

Marts 2005
Efter direktivforslaget er blevet oversat til samtlige EU-sprog, vedtager Ministerrådet formelt forslaget. Bendt Bendtsen kritiseres for ikke at tage det af dagsordenen, som flere partier mener, de har krævet af ham.

April 2005
EU-Parlamentet begynder andenbehandlingen af direktivforslaget.

- Vi troede, der indholdsmæssigt var meget skrappe krav. Det var der ikke. Desværre er det først gået op for mange lande og os i Socialdemokratiet, efter der er truffet politisk beslutning i første behandling, sagde Svend Auken.

Allerede under valgkampen bad Socialdemokraternes Jakob Buksti i et brev til udenrigsminister Per Stig Møller (K) om at bremse Danmarks støtte, mens valgkampen fandt sted. Efterfølgende vendte partiet så officielt rundt på en tallerken.

Alligevel vil Socialdemokraterne ikke være med til at kritisere Bendt Bendtsen. Svend Auken mener, at ministeren fik en håbløs opgave, da han skulle få EU's ministre til at genoptage diskussion om noget, de var blevet enige om året før.

I stedet vælger han at fokusere på andenbehandlingen i Europa-Parlamentet, der nu igen sidder med forslaget. Parlamentet har tidligere vedtaget en række ændringsforslag, men de blev i stor udstrækning droppet af Ministerrådet.

- Der må ikke være begrænsninger på, hvad der kan stilles af ændringsforslag i anden behandling, sagde Svend Auken.

Han opfordrede derfor de kritiske folketingskollegaer til at acceptere, at det ville være yderst usædvanligt, hvis Bendt Bendtsen skulle have krævet direktivforslaget af dagsordenen i EU's Ministerråd.

- Det er ikke en måde at arbejde på. Vi må lære i Danmark, at når der er truffet en beslutning, så er det afgjort, sagde Svend Auken.

Den holdning stod han dog alene med i oppositionen under onsdagens åbne samråd. Både Enhedslisten, Det Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti mente, at ministeren skulle have krævet punktet taget af dagsordenen og forsøgt at få det til ny diskussion.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere