Socialdemokraterne har været tungen på vægtskålen i spørgsmålet om Danmarks støtte til det omstridte direktivforslag om softwarepatenter, og den nye EU-ordfører, Svend Auken, fortryder nu partiets tidligere opbakning.
Det kom frem, da økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) onsdag var til åbent samråd i Folketingets Europaudvalg for at svare på, hvorfor han ikke fik taget forslaget af dagsordenen, da EU's ministre vedtog det på et møde i marts.
Ifølge Svend Auken har Socialdemokraterne nu erkendt, at direktivforslaget ikke er godt nok til at undgå rendyrkede softwarepatenter og samtidig sikre udveksling af data på tværs af systemer (interoperabilitet).
Samtidig mener han, at den nuværende praksis for uddeling af softwarepatenter i Europa er for vidtgående.
Patentdirektivets vej gennem EU-systemet November 2002 September 2003 Maj 2004 Marts 2005 April 2005 |
Allerede under valgkampen bad Socialdemokraternes Jakob Buksti i et brev til udenrigsminister Per Stig Møller (K) om at bremse Danmarks støtte, mens valgkampen fandt sted. Efterfølgende vendte partiet så officielt rundt på en tallerken.
Alligevel vil Socialdemokraterne ikke være med til at kritisere Bendt Bendtsen. Svend Auken mener, at ministeren fik en håbløs opgave, da han skulle få EU's ministre til at genoptage diskussion om noget, de var blevet enige om året før.
I stedet vælger han at fokusere på andenbehandlingen i Europa-Parlamentet, der nu igen sidder med forslaget. Parlamentet har tidligere vedtaget en række ændringsforslag, men de blev i stor udstrækning droppet af Ministerrådet.
- Der må ikke være begrænsninger på, hvad der kan stilles af ændringsforslag i anden behandling, sagde Svend Auken.
Han opfordrede derfor de kritiske folketingskollegaer til at acceptere, at det ville være yderst usædvanligt, hvis Bendt Bendtsen skulle have krævet direktivforslaget af dagsordenen i EU's Ministerråd.
- Det er ikke en måde at arbejde på. Vi må lære i Danmark, at når der er truffet en beslutning, så er det afgjort, sagde Svend Auken.
Den holdning stod han dog alene med i oppositionen under onsdagens åbne samråd. Både Enhedslisten, Det Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti mente, at ministeren skulle have krævet punktet taget af dagsordenen og forsøgt at få det til ny diskussion.