Op mod 90.000 husstande i Sydøstjylland kan se frem til både tv, telefoni og lynhurtigt internet, når energiselskabet Energi Danmark ESS over de næste 10 år vil bruge 1,4 milliarder kroner på at lægge lyslederkabler helt ud til de enkelte hjem.
Energiselskabet har udarbejdet en grundig analyse af det store projekt, og den analyse fik mandag aften det blå stempel af et enigt repræsentantskab på en generalforsamling i Aabenraa. Bestyrelsen har tidligere godkendt projektet.
Dermed skal energiselskabet nu i gang med at opbygge en organisation, som kan stå for den praktiske del, når der i løbet af 10 år skal graves 4.000 kilometer lyslederkabel ned til samtlige husstande i Sydøstjylland.
- Vi regner med, at vi skal have 30 medarbejdere, når vi er fuldt udbygget. Vi vil i vid udstrækning outsource, så vi får de forretningskritiske processer i eget hus, og så har vi selv et stort call center, som vi vil lægge support i, siger afdelingschef Per Munk Jensen.
Det kommer til at koste energiselskabet omkring 60 millioner kroner at etablere det centrale backbone-netværk på 217 kilometer, mens prisen på fordelingsnettet på 276 kilometer er knap 100 millioner kroner.
Langt den største udgift bliver at grave lyslederkabler ned helt ud til de enkelte hjem. Den udgift er beregnet til omkring 1,1 milliard kroner.
- Planen er, at vi nu går i gang med at etablere hovednettet med henblik på at servicere amter og kommuner i den strukturforvandling, de står over for. Næste skridt er at gå i gang med udvalgte, prioriterede områder, fortæller Per Munk Jensen.
Han tror ikke, at det bliver de store byer, der først får tilbuddet, fordi de allerede har mange muligheder for at få bredbånd.
- Det vil ikke overraske mig, at det faktisk er yderområderne, der er mest interesserede, for der er ikke kabel-tv og ADSL-muligheder. Inde i byerne er behovet ikke så stort som i de mindre bysamfund, siger Per Munk Jensen.
Energiselskabet står nu også over for at skulle finde partnere til det store projekt. På indholdssiden vil fokus være på et åbent net, mens Energi Danmark ESS selv vil koncentrere sig om infrastrukturen.
- Det bliver et åbent net. Vi har ingen intentioner om at bygge nye monopoler. Men vi kan ikke udelukke, at vi i den første fase bliver dem, der sikrer, at der er noget indhold, siger Per Munk Jensen.
Investeringen kommer ikke til at koste penge for el-forbrugerne, som ejer ESS. Selskabet forventer maksimalt at skulle bruge 600 millioner kroner i kapital, som skal skaffes gennem lån.
De nye bredbåndsplaner kommer i forlængelse af et tidligere projekt, hvor ESS ville bruge 15 millioner på at udbrede internet. Her blev TDC's kobber dog brugt til at levere forbindelsen ud til de enkelte husstande.