Sønderjyder bruger 1,4 mia. på bredbånd

Det sønderjyske energiselskab Energi Danmark ESS er klar til at investere 1,4 milliarder kroner i at grave 4.000 kilometer lyslederkabler ned til samtlige husstande i Sydøstjylland.

Op mod 90.000 husstande i Sydøstjylland kan se frem til både tv, telefoni og lynhurtigt internet, når energiselskabet Energi Danmark ESS over de næste 10 år vil bruge 1,4 milliarder kroner på at lægge lyslederkabler helt ud til de enkelte hjem.

Energiselskabet har udarbejdet en grundig analyse af det store projekt, og den analyse fik mandag aften det blå stempel af et enigt repræsentantskab på en generalforsamling i Aabenraa. Bestyrelsen har tidligere godkendt projektet.

Dermed skal energiselskabet nu i gang med at opbygge en organisation, som kan stå for den praktiske del, når der i løbet af 10 år skal graves 4.000 kilometer lyslederkabel ned til samtlige husstande i Sydøstjylland.

- Vi regner med, at vi skal have 30 medarbejdere, når vi er fuldt udbygget. Vi vil i vid udstrækning outsource, så vi får de forretningskritiske processer i eget hus, og så har vi selv et stort call center, som vi vil lægge support i, siger afdelingschef Per Munk Jensen.

Det kommer til at koste energiselskabet omkring 60 millioner kroner at etablere det centrale backbone-netværk på 217 kilometer, mens prisen på fordelingsnettet på 276 kilometer er knap 100 millioner kroner.

Langt den største udgift bliver at grave lyslederkabler ned helt ud til de enkelte hjem. Den udgift er beregnet til omkring 1,1 milliard kroner.

- Planen er, at vi nu går i gang med at etablere hovednettet med henblik på at servicere amter og kommuner i den strukturforvandling, de står over for. Næste skridt er at gå i gang med udvalgte, prioriterede områder, fortæller Per Munk Jensen.

Han tror ikke, at det bliver de store byer, der først får tilbuddet, fordi de allerede har mange muligheder for at få bredbånd.

- Det vil ikke overraske mig, at det faktisk er yderområderne, der er mest interesserede, for der er ikke kabel-tv og ADSL-muligheder. Inde i byerne er behovet ikke så stort som i de mindre bysamfund, siger Per Munk Jensen.

Energiselskabet står nu også over for at skulle finde partnere til det store projekt. På indholdssiden vil fokus være på et åbent net, mens Energi Danmark ESS selv vil koncentrere sig om infrastrukturen.

- Det bliver et åbent net. Vi har ingen intentioner om at bygge nye monopoler. Men vi kan ikke udelukke, at vi i den første fase bliver dem, der sikrer, at der er noget indhold, siger Per Munk Jensen.

Investeringen kommer ikke til at koste penge for el-forbrugerne, som ejer ESS. Selskabet forventer maksimalt at skulle bruge 600 millioner kroner i kapital, som skal skaffes gennem lån.

De nye bredbåndsplaner kommer i forlængelse af et tidligere projekt, hvor ESS ville bruge 15 millioner på at udbrede internet. Her blev TDC's kobber dog brugt til at levere forbindelsen ud til de enkelte husstande.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere