Genbrug skal skabe vækst i dansk e-læring

E-læring er langt fra blevet det kæmpe marked, som mange havde troet, men det skal standarden SCORM være med til at ændre. To eksperter fra softwarefirmaet Macromedia har netop været i Danmark for at promovere standarden, der gør det muligt at genbruge læring på tværs af systemer og platforme.

En standard med navnet SCORM skal gøre for e-læring, hvad løfterne om interaktivitet og mere læring for pengene ikke i sig selv har formået.

SCORM er en standard og en række teknologier, som gør det muligt at lave e-lærings-kurser, så de kan genbruges på tværs af platforme og flyttes fra et system til et andet.

I sidste uge var to eksperter på området, Tom King og Andrew Chemey fra softwarefirmaet Macromedia, i Danmark for at promovere standarden som et værktøj til at åbne nye markeder for udbyderne.

- For kunderne giver det mulighed for at vælge mellem flere forskellige leverandører af læringsværktøjer og indhold uden at være låst til en enkelt leverandør. SCORM er klar til brug, og betydende firmaer som Macromedia gør standarden tilgængelig og klar til at blive implementeret, siger Tom King.

Sammen med sin kollega blev han hentet til Danmark af Grundfos som en del af netværket E-learning.dk, der er skabt af det danske softwarefirma IMS Learning.

Som økologi

Hos IMS Learning er administrerende direktør Søren Sander en varm fortaler for SCORM, selvom han ikke mener, at standarden endnu fuldstændigt indfrier løfterne om frit at kunne genbruge indhold og kurser uden ekstra arbejde.

- Det er meget positivt, at vi får nogle standarder. Men at tale om SCORM er lige som at tale om økologi. Alle forstår det overordnet, men de færreste forstår det i detaljen, siger Søren Sander.

Den pointe understreges af, at SCORM langt fra er nogen ny standard, men en specifikation, der bruger forskellige standarder med mange år på bagen til at skabe en ramme for e-læring.

Seneste udgave er SCORM 2004, som i USA vinder udbredelse, fordi visse myndigheder kræver, at e-læring skal leve op til standarden.

Det er også erfaringen hos IMS Learning i Danmark, at det efterhånden er mere reglen end undtagelsen, at ordet SCORM optræder i udbudspapirer.

- Inden for de seneste par år er mange kunder begyndt at skrive ind i deres udbud og strategi, at det skal være SCORM-kompatibelt. Det er også en konkurrenceparameter i Danmark, mener Søren Sander.

Ifølge ham er det således et krav i fire ud af fem professionelle udbud.

Standard har sin pris

I den forbindelse påpeger han dog, at det har sin pris at standardisere, og at man skal være opmærksom på, at en ramme kan begrænse kreativiteten i læringen.

Den bekymring deler Tom King fra Macromedia ikke.

- Det kan sammenlignes med en standard for databaser. SQL har ikke begrænset typen af programmer eller data. Folk kan tværtimod gøre mere, fordi det er standardiseret, mener Tom King, der deltager i de udvalg, som fastlægger standarden.

Macromedias interesse i SCORM skyldes, at softwarefirmaet historisk har rødder inden for e-læring og henter en stor del af sin omsætning der.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere