En kaotisk uge for TDC ser ud til at have nået sin afslutning med en borgfredsaftale mellem teleselskabet og fagforeningen Dansk Metal, der repræsenterer de tusindvis af TDC-ansatte, der har strejket siden mandag.
Aftalen blev indgået fredag morgen og indebærer ifølge Dansk Metal, at TDC ikke fyrer flere i forbindelse med, at selskabet skal skære 630 ansatte. I stedet skal nedskæringerne ske gennem frivillige aftrædelsesordninger.
- Der skal ikke ske flere fyringer. Der skal foregå frivillige aftrædelser i de afdelinger, der mangler at reducere. Fra ledelsens side skal man gå ud og tale med folk og omskole dem, siger afdelingsformand Leif Hartmann fra Dansk Metals Tele Afdeling 1.
TDC: Ingen garantier
Hos TDC ser man dog ikke aftalen som en garanti mod flere fyringer i den nuværende runde.
- Vi håber meget, at aftalen kan være med til at nedbringe antallet af uansøgte afskedigelser, lyder blot kommentaren fra Henning Dyremose.
Strejken opstod, fordi TDC mandag begyndte at uddele de første fyresedler som led i den store nedskæringsrunde, der blev annonceret i februar samtidig med et milliardoverskud i koncernen.
TDC og Dansk Metal har vurderet, at mellem 3.500 og 5.000 af koncernens i alt 15.000 ansatte på et tidspunkt havde nedlagt arbejdet.
Strejken var overenskomststridig, og de strejkende blev af Arbejdsretten torsdag derfor dømt til at betale en skærpet bod på 70 kroner per time, de strejkede.
Kontaktgruppe
Som en del af aftalen nedsættes en kontaktgruppe med to medlemmer fra Dansk Metal og to medlemmer fra TDC med koncernchef Henning Dyremose som formand.
- Vi synes selv, at det er en rimelig god aftale, hvis man lever op til aftalens intentioner, og det mener vi, at kan løses med den kontaktgruppe. Det er noget nyt, vi har prøvet, fortæller Leif Hartmann.
I en fælles meddelelse fra TDC og Dansk Metal hedder det, at "kontaktgruppen skal sikre, at aftalen gennemføres i den positive ånd, den er indgået i".
Det er anderledes toner end i løbet af ugen, hvor fagforeningen har kritiseret TDC voldsomt for ikke at tilbyde frivillige aftrædelsesordninger, mens TDC omvendt har afvist at forhandle om de økonomiske vilkår.
De fyresedler, der allerede er uddelt, ændres der ikke ved, og dem vil Dansk Metal i stedet tage gennem det fagretlige system som uberettigede afskedigelser.
Borgfredsaftalen løber til 2007 og kan opsiges med tre måneders varsel.