Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Det kniber med fleksibiliteten i danske virksomheder

Mens de store internationale tech-giganter er gode til at tilbyde medarbejderne fleksible vilkår, så kniber det hos mellemstore danske virksomheder, der ikke er ligeså medgørlige, når det gælder med hjemmearbejdsdage, barnets sygedage og lignende. Det viser en ny rapport foretaget på vegne af Citrix.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Danske virksomheder tøver med at tilbyde medarbejderne fleksibilitet

En ny undersøgelse fra Citrix og Analyse Danmark sætter spørgsmålstegn ved udbredelsen af fleksible arbejdsforhold i Danmark.

Det danske arbejdsmarked bliver ofte italesat som værende fleksibelt i en grad, så medarbejderne i vidt omfang selv bestemmer, hvor og hvornår de er på arbejde. Men i hvor høj grad er det rent faktisk tilfældet? En ny undersøgelse blandt små og mellemstore danske virksomheder tyder på, at den fleksible arbejdsplads har trange kår i Danmark.

Således viser undersøgelsen, der er gennemført af Analyse Danmark i samarbejde med softwarevirksomheden Citrix, at kun 21 procent af danske virksomheder med mellem 10 og 50 ansatte tilbyder fleksible arbejdsforhold til alle ansatte. Og det er både overraskende og alarmerende, mener Anette Vainer, landechef i softwarevirksomheden Citrix Danmark.

Nemmere at få familielivet til at hænge sammen

”Tallene er overraskende i den forstand, at der er en almindelig enighed i erhvervslivet, blandt politikere og blandt arbejdsmarkedsforskere om, at vi i Danmark er nået meget langt, hvad angår fleksibilitet på arbejdspladsen. Resultaterne fra undersøgelsen fortæller dog en anden historie. Det er tydeligt, at små og mellemstore virksomheder i Danmark ikke er særligt fokuserede på at tilbyde medarbejderne fleksible arbejdsforhold,” siger Anette Vainer.

Den fleksible arbejdsplads bliver især defineret ved, at det er muligt at arbejde et hvilket som helst sted på et hvilket som helst tidspunkt. Én dag arbejder man for eksempel fra kontoret, den næste dag hjemmefra og den tredje dag på cafe med en kollega. Ligeledes er det muligt at flytte arbejdet til om aftenen eller i weekenden, hvis der skal frigøres tid til et sygt barn eller en privat aftale. Det betyder også, at det muligt at frigøre tid til transport, hvilket skaber mere tid til enten arbejdsliv eller kvalitetstid med familien.

Fleksibilitet er fremtiden

En sådan organisering af arbejdet bliver benyttet i en række store internationale virksomheder som Google og Microsoft samt i en lang række store danske virksomheder. Men altså i noget mindre grad i små og mellemstore virksomheder, hvilket ærgrer Anette Vainer fra Citrix. Hun beskæftiger sig blandt andet med digital transformation, cloudløsninger og digitale arbejdsmiljøer, der gør det muligt at medbringe hele sit digitale set-up på en telefon, tablet eller computer. Og hendes oplevelse er, at fleksible arbejdsforhold bliver en af fremtidens måder at tiltrække talentfulde medarbejdere.

”Set herfra er det uforståeligt, at så mange danske virksomheder holder fast i 8-16-mentaliteten uden nogen form for modernisering eller ved kun at tilbyde fleksibilitet til udvalgte nøglepersoner. Den slags er med til at gøre medarbejderne stressede, mens fleksible arbejdsforhold typisk skaber gladere og mere produktive medarbejdere. Det er både en fordel for virksomhederne og for samfundet, for produktiviteten kan aflæses direkte på bundlinjen og er med til at øge vores konkurrenceevne som nation,” siger hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere