Artikel top billede

Hackerne skovler penge ind som aldrig før: 'Big game hunting' er blevet deres foretrukne jagtform

På trods af storstilede politiaktioner mod bagmændene i to notoriske bander og færre betalte løsesummer, så er 2024 på vej til at blive det mest indbringende år for cyberbanderne.

I år er på vej til at blive det mest indbringende for år for cyberbander, som afpresser virksomheder for løsesum.

Det påpeger det dansk-stiftede blockchain-selskab Chainalysis i sin nye halvårlige rapport, som tager temperaturen på det fragmenterede trusselslandskab.

Chainalysis har kortlagt hele 459 millioner dollar, 3,1 milliarder kroner, der er endt i kryptopunge, som tilhører kendte ransomware-bander, “som sætter 2024 solidt på sporet til at være det værste år nogensinde,” fremgår det af rapporten.

Det er ti millioner dollars mere end de første seks måneder sidste år, som altså er en stigning på to procent.

Rekorden skal ses i lyset af, at det lykkedes det amerikanske forbundspoliti FBI i samarbejde med andre politimyndigheder at nedlægge store dele af banderne Blackcat og Lockbits infrastruktur tidligere på året.

Big game hunting er tilbage

Ifølge rapporten er antallet af betalinger til cyberbanderne på retræte. Antallet af betalinger af løsesum er faktisk faldet med 27 procent målt i forhold til sidste år, der viser at virksomheder over en bred kam er blevet mere resiliente.

Den stigende indtjening for banderne på trods af færre antal “vellykkede” angreb forklarer Chainalysis med, at big game hunting er tilbage.

Det bakkes op af data, der viser, at medianen for betaling af løsesum til de mest truende bander, er steget fra knap 200.000 dollars til hele 1,5 millioner dollars.

"Dette mønster kunne tyde på, at disse strains begynder at målrette mod større virksomheder og kritisk infrastruktur, der kan være mere tilbøjelige til at betale løsepenge af uforholdsmæssig stor størrelse på grund af disse ofres dybe lommer og systemiske betydning," lyder det fra Chainalysis.

Overfor Computerworld har flere forsikringsselskaber nægtet at dele bidder af den information, fordi det er forretningshemmeligheder, som skal bruges til at udregne forsikringspræmierne.