Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Så store kan konsekvenserne af Huawei-blokaden blive

Handelsblokaden, som USA har indført mod Huawei vil ikke bare sænke udbredelsen af den nyeste kommunikationsteknologi, den vil også hæmme den standardisering, der er afgørende for udviklingen i kunstig intelligens og Internet of Things. Det vurderer analysevirksomheden IDC.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Den 15. maj valgte præsident Trump at føje Huawei til en liste over ’foreign adversaries’ – altså udenlandske firmaer med hvem amerikanske virksomheder ikke må udveksle dele og komponenter – herunder også software. Forbuddet handler formentlig om at bremse Huaweis mulighed for at deltage i udbygningen af 5G-netværk, men forbuddet vil også have andre vidtrækkende konsekvenser.

De aspekter belyser IDC i et whitepaper.

Leverandører og aftagere bliver ramt

Analysevirksomheden har endnu ikke ønsket at korrigere deres forudsigelser for markedet, men når en så stor spiller trues med at blive sat ud af spillet, har det betydning for både leverandører og aftagere – og dem er der mange af i Huaweis tilfælde.

IDC mener, at unilaterale amerikanske handlinger kun vil styrke Huaweis strategi i forhold til at blive uafhængige af USA-baserede komponenter og teknologier for så vidt angår Huaweis IT infrastrukturvirksomhed.

Den kinesiske virksomhed har allerede arbejdet i den retning længe, og der er mange alternative underleverandører. For eksempel kan Huawei drage stor fordel af en mængde andre kinesiske chip-leverandører f.eks Higon (x86-baseret ISA, AMD joint venture), Jintide (x86-baseret ISA, Intel), ShenWei (Alpha-baseret ISA), Phytium (ARM-baseret ISA) og Kunpeng (Huaweis egen ARM-baserede serverprocessor).

Dog gælder det, at alle de nævnte også afhænger af IP fra virksomheder som Intel, AMD og ARM. Det kan være en hindring på kort sigt, men det forhindrer ikke Huawei i at forfølge en strategi om udvikling af sine egne processorer på lang sigt. Derudover vil verdensomspændende spredning af open source også hjælpe Huawei. For eksempel gør kildekoden for alle open source-softwarestabler, herunder Linux-driftsmiljø og hardwareudvikling som RISC-V og OpenPOWER, det lettere for virksomheder som Huawei at vinde uafhængighed fra USA-baserede ISV'er til enhver softwareudvikling og distribution.

På dette tidspunkt er Huawei-situationen som meget flydende, og det er usædvanligt svært at vide, hvad der vil ske i de kommende dage og uger.

Udviklingen hæmmes

IDC forventer, at USAs handlinger vil medføre store udfordringer for it-købere. Og ved et arrangement torsdag vurderede Carla Arend, chefanalytiker hos IDC, at en af følgerne er, at udviklingen i branchen vil gå ned i gear. Alene den nuværende usikkerhed vil have stor betydning, konkluderer hun.

Carla Arend gennemgik de seneste tendenser for cloud-lagring, høj-effektiv flash-lagring og fælles, verificerede standarder for dataudveksling. Standardiseringen (converged og hyperconverged) er især vigtig, fordi den bidrager til at udnytte både hard- og software optimalt.

IDC og Carla Arend forudser vækstrater på 300 procent på for eksempel cloud-lagring, 250 procent på flash-lagring og en mere end tredobling i omsætningen på hyperconverged-infrastruktur fra 400 millioner USD i 2016 til 1,3 milliarder USD i 2022.

Alle disse komponenter skal ifølge IDC drive den digitale transformation og er selve grundlaget for videre udvikling og brug af eksempelvis kunstig intelligens og Internet of Things, der alle kræver effektiv og hurtig udveksling af standardiserede data.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere