Efter et par år præget af euforisk vækst og massive investeringer i amerikanske tech-startups, begynder virkeligheden nu at indhente mange af de virksomheder, der blev født i den økonomiske optur.
Antallet af konkurser blandt tech-iværksættere i USA er nemlig på få år nærmest eksploderet siden de gyldne år 2021-2022, hvor venturekapital flød frit og penge var billige. Og det er den kapital fra dengang, som mange af disse tech-startups nu er ved at løbe tør for.
Denne udvikling kan få vidtrækkende konsekvenser, ikke kun for tech-sektoren, men for hele den amerikanske økonomi, advarer skriver Financial Times baseret på tal fra softwarevirksomheden Carta.
Ifølge tallene, er konkurser blandt venturefinansierede tech-virksomheder steget med 60 procent siden 2019, og det er især virksomheder, der blev skabt eller ekspanderede voldsomt under “tech boom”-perioden, som nu lider under de økonomiske tømmermænd.
Det sker på trods den vilde AI-hype, hvor man fortsat oplever, at milliarder af dollar flyder ind.
"Vanvittigt finansieringsmiljø"
Ifølge Healy Jones, vicepræsident hos Kruze Consulting, der arbejder med hundredevis af venturestøttede startups, blev virksomheder under boom-årene presset til at tage stadig større investeringer, hvilket pustede deres værdiansættelser kraftigt op.
Den hurtige kapitalindsprøjtning skabte et “vanvittigt finansieringsmiljø”, hvor incitamenterne mellem venturekapitalister og grundlæggere ikke altid var afstemt, siger han til mediet.
Resultatet ses nu i form af stigende konkurser, som den amerikanske storbank Morgan Stanley beskriver som en konsekvens af, at “et unormalt højt antal virksomheder rejste et unormalt stort beløb i løbet af 2021-2022”.
Banken advarer om, at de venturefinansierede virksomheder i USA, som beskæftiger omkring fire millioner mennesker, kan udløse en bredere økonomisk krise, hvis konkurstallet fortsætter med at stige.
Denne stigning i antallet af konkurser er da også til at tage at føle på.
I første kvartal af 2021 gik 50 af Cartas klienter konkurs, mens det tal i samme periode i 2023 steg til 254.