Artikel top billede

(Foto: Google)

Datacentres vandforbrug eksploderer - nu advarer miljøgrupper

Udbredelsen af kunstig intelligens resulterer i øget vandforbrug i mange af de datacentre, der er med til at drive de store sprogmodeller, og som i flere tilfælde er placeret i tørkeramte områder.

I den nordlige del af den amerikanske stat Virginia finder man verdens største koncentration af datacentre.

Området, der ligger mellem kommunerne Loudoun og Fairfax, er blevet døbt Data Centre Alley og huser over 100 datacentre fra blandt andet Amazon, Google og Microsoft.

Men i løbet af de seneste år har datacentrene beslaglagt en stadig større del af områdets vandressourcer.

Ifølge Financial Times er datacentrenes vandforbrug udviklet sig voldsomt i de seneste år, hvor det siden 2019 er steget med næsten to tredjedele.

Denne udvikling har fået miljøgrupper til at advare om, at kunstig intelligens vil få behovet for endnu mere computerkraft til at eksplodere i de kommende år, hvilket også vil føre til et endnu større vandforbrug.

Flere af datacentrene er placeret i områder af Virginia, der i forvejen er plaget af vandmangel og tørke, og alene i 2023 brugte datacentrene i Data Centre Alley mindst syv milliarder liter vand, viser tal som Financial Times har fået indsigt i.

Til sammenligning lød tallet i 2019 på 4,28 milliarder liter.

En af de største forbrugere

Den amerikanske bank Bank of America har tidligere estimeret, at datacentre samlet set er den 10. største vandforbruger i USA.

I hele USA brugte datacentre 284 milliarder liter vand, hvilket ifølge den engelske avis svarer til den mængde vand, som hele den britiske hovedstad London forbruger på fire måneder.

Loudoun County i Virginia oplyser, at datacentrene i kommunen bruger dobbelt så meget jord som i 2019, og herudover er der en betydelig mængde nye kvadratmeter under opførsel.

Bruges til nedkøling

Datacentrene bruger vand til nedkøling, og i takt med, at de store it-giganter udruller store og krævende sprogmodeller som eksempelvis OpenAI’s GPT-4, stiger efterspørgslen efter computerkraft og dermed vandkøling også drastisk.

Forskere fra University of California har tidligere anslået, at kunstig intelligens bruger cirka en halv liter vand hver gang en bruger gennemfører en session på mellem fem og 50 forespørgsler til ChatGPT.

Microsoft har tidligere oplyst, at selskabets vandforbrug alene fra 2021 til 2022 steg med 34 procent, og forskere fra University of California har bekræftet denne udvikling.

I 2023 oplyste Microsoft, at 42 procent af al det vand, som virksomheder forbruger på verdensplan, kommer fra områder med vandmangel, mens Google har oplyst, at 15 procent af selskabets forbrug af ferskvand sker i områder, hvor der er stor knaphed på vand.