Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hackerne gemmer sig i din Outlook-udbakke

I marts fik 3 ud af 10 virksomheder hacket deres Office 365-konti. Hver tredje kriminelle opsatte regler eller slettede deres ondsindede aktiviteter for at minimere risikoen for at blive opdaget. Det viser tal fra Barracuda.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

3 ud af 10 organisationer fik hacket deres Office 365-konti i marts 2019. Samtidig overvåger hackerne ofte medarbejderes e-mailadfærd, før de sætter et angreb ind. Hver tredje hacker sletter eller skjuler deres ondsindede e-mailaktiviteter for ikke at blive opdaget. Det viser ny analyse fra it-sikkerhedsvirksomheden Barracuda.

I marts fik 3 ud af 10 virksomheder (29 pct.) hacket deres Office 365-konti. Det viser en ny undersøgelse foretaget af it-sikkerhedsvirksomheden Barracuda Networks.

Samtidig viser undersøgelsen, at hackerne typisk gemmer sig i Outlook for at observere og lære mere om virksomhedens processer, inden de sætter deres angreb ind. Hver tredje kriminelle (34 pct.) opsatte tilmed regler eller slettede deres ondsindede aktiviteter for at minimere risikoen for at blive opdaget.

“Vi kan se, at hackerne ofte venter med at angribe til efter, de har skaffet sig adgang. I stedet overvåger de medarbejderens adfærd for at lære, hvordan virksomheden kommunikerer, hvilke signaturer der benyttes, og hvordan evt. finansielle transaktioner finder sted. På den måde kan et angreb tilrettelægges med størst mulig chance for succes,” forklarer Peter Gustafsson, der er ansvarlig for Barracuda Networks i Norden.

1,5 mio. e-mails fra 4.000 konti

Barracuda har analyseret en lang række virksomheder for at undersøge såkaldte account takeover-angreb, det vil sige en type angreb, hvor hackere forsøger at overtage medarbejderes e-mailkonti. Alene i marts registrerede Barracuda knap 4.000 kompromitterede Office 365-konti, hvorfra der blev sendt mere end 1,5 mio. ondsindede e-mails.

“Mere end halvdelen af alle globale virksomheder bruger i dag Office 365, og stadig flere kommer til. Hackerne retter derfor målbevidst deres angreb mod Office 365-konti og medarbejdernes e-mail, fordi det kan være en genvej til virksomhedens andre systemer og data. Det bliver derfor stadig vigtigere at have den rette e-mailbeskyttelse, og at medarbejderne trænes i at gennemskue falske e-mails,” siger Peter Gustafsson

Microsoft er hackernes favorit

Cyberkriminelle benytter i høj grad domæne-spoofing - en teknisk metode, hvor man forfalsker afsenderadressen, så det ligner, at mailen kommer fra en kollega eller en troværdig virksomhed - til at franarre medarbejdere deres login-detaljer.

Særligt Microsoft er populær hos de kriminelle. Barracudas analyse viser, at 1 ud af 3 e-mailangreb forsøger at efterligne den kendte virksomhed til at stjæle oplysninger.

Tre råd - sådan beskytter du dig bedst:

It-sikkerhedseksperterne fra Barracuda har samlet tre råd til, hvordan virksomheder kan beskytte sig mod, at hackere overtager deres e-mailkonti:

1) Brug e-mailbeskyttelse, der bygger på kunstig intelligens
Hackerne udvikler hele tiden deres taktikker for at omgå traditionelle sikkerhedsforanstaltninger, og derfor skal virksomhedens løsninger tilsvarende opdateres. Kunstig intelligens kan hjælpe med løbende at indsamle oplysninger, identificere anormaliteter i ind- og udbakken og proaktivt stoppe de nyeste former for spear phishing-angreb.

2) Benyt multifaktorgodkendelse (MFA, Multi Factor Authentication)
MFA øger e-mailsikkerheden, fordi det tilføjer et ekstra sikkerhedslag over og under brugernavn og adgangskode som fx engangsadgangskoder, sms-godkendelse, ansigtsgenkendelse og fingeraftryk.

3) Træn medarbejdere til at opdage og reportere angreb
Løbende uddannelse af medarbejderne er altafgørende i kampen mod e-mailangreb. Virksomheden kan simulere phishing og spear phishing-angreb for at træne medarbejderne i at identificere og reagere korrekt, hvis angrebet er ude. Efterfølgende skal resultaterne evalueres, og medarbejderne skal have feedback. Guidelines for brug af e-mail kan ligeledes hjælpe medarbejderne til ikke at begå fejl, der kan koste virksomheden dyrt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere