Af Knud Søndergaard, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Hvis man som denne skribent er ekspert i over-springshandlinger, er det nemt at finde et katalog af undskyldninger for ikke at gøre noget ved bjergene af Kodak-fotoposer – egne og arvede – plus diverse dokumenter, som samler støv i reolen, men egentlig blot ligger og venter på at blive arkiveret. Med mindre der altså sker noget ekstraordinært som en flytning, et ultimatum fra den bedste halvdel eller en lancering af en gadget, der kan gøre det grove arbejde – og så på en sjov måde.
Ventet med længsel
”Den skulle vi have haft for 10 år siden,” sagde vores Epson-kontakt, da han håndbar den nye FastFoto FF-680W til Alt om DATA. Det er vi ikke uenige om, men idéen skulle vel også lige fødes, og i øvrigt havde sådan et produkt nok været alt for dyrt til almindelige it-brugere anno 2009. Som modelbetegnelsen fortæller, kan FF-680W scanne fotos, og det tangerer årets underdrivelse. I modsætning til en normal flatbed-type har denne model en arkføder, som minder om en telefax, og den fylder man simpelthen op med papirbille-der. Den kan tage formater fra visitkort til panoramafotos på 216 x 910 mm, og der er plads i dybden til resultaterne af en hel 35 mm-film med 36 papirbilleder i standardstørrelser fra 10 x 15 til 13 x 18 cm.
Dokumenter i A4 og de engelske Letter/Legal-formater kan ikke alene scannes. Den integrerede OCR-software kan ”læse” filerne, så de kan redigeres i apps som Word, Excel og PowerPoint.
Vi foretrækker at gemme indhold på vores egen computer og NAS, men hvis man mangler plads på harddiskene og/eller vil have ekstra sikkerhed, har Fast-Foto-softwaren faciliteter til direkte upload af billeder til cloud-tjenester som Dropbox, Google Drive, Evernote og OneDrive.
Lynhurtig fotoscanning
FastFoto FF-680W udfordrer ikke vores sparsomme tålmodighed. Et 10 x 15 cm foto scannes i 600 dpi-opløsning på et par sekunder, og en A4-side sprinter igennem arkføderen på godt et sekund. Ydermere kan scanneren læse begge sider i samme arbejdsgang. Hvis der er notater bag på et foto, bevares de automatisk for eftertiden.
Man skal være ualmindeligt klodset for at få dårlige resultater fra scanneren. Originalfotos kan den selv finde ud af at vende, hvis de står på hovedet eller er optaget i højformat. Sådan da. Da vi havde scannet et bundt på 187 fotos, måtte vi ind og rotere 22 billeder manuelt.
De scannede fotos’ kvalitet er godkendt efter vores mening, men når gamle billeder vises på en stor 4K/UHD-skærm, sidder vi med en følelse af nostalgi. Papirbilleder på 10 x 15 cm fra forrige århundrede har det ikke godt på en 32” skærm på 40 x 71 cm.
Hvis vi kunne finde negativerne – og en masse tid i kalenderen, kunne en mere professional scanner som vores Epson Perfection V800 Photo nok udrette sine sædvanlige mirakler.
Vi har heller ikke altid været enige med softwaren om ”forbedringer” af billederne. Det betyder dog mindre, for i standardindstillingen gemmer programmet både den originale og den forbedrede scanning i hver sin fil, og så kan man slette den ene eller anden gruppe med ét klik. Det er praktisk, hvis man har trængsel på harddisken. Hvert foto i 600 dpi fylder omkring 4 MB, så der er stadig langt op til den første terabyte – en kvart million billeder!
Kraftfuld dokument-scanning
Dokumentscannere har vi brugt, siden læserne sendte os indlæg, der var skrevet på maskine eller udprintet fra WordPerfect, kuverteret, frankeret med 3 kroner og postbesørget fra dag til dag. Dengang kunne et OCR (Optical Character Recognition) program befri den dovne brevkasseredaktør for den trælse tjans med at indtaste teksten.
Epson FF-680W rykker virkelig på dette område. Ikke alene læser scanneren teksten – bortset fra de sædvanlige problemer med æ, ø og å, som en stavekontrol for det meste kan fikse. Den bevarer også det meste af opsætningen, når indholdet af et dokument konverteres til brug i Microsoft Office.
Til dokumentscanning skal man starte appen Epson Scan-Smart og vælge mellem enkelt- eller dobbeltsidet scanning. Når denne proces er overstået, bliver man præsenteret for 10 valgmuligheder på en ”Vælg handling” menu. Se skærmskuddet. Vil man gemme i flere formater, skal man foretage en scanning for hvert.
Vi har prøvet at gemme et ark fra FDM’s medlemsblad i både PDF- og Word-format. PDF’en ligner originalen rigtigt godt og er absolut brugbar til almindelige formål, men da formatet er grafisk, fungerer søgefunktionen i Acrobat Reader ikke. Word-kopien er imponerende god og får såvel illustrationer som hyperlinks med. Den er nem at redigere, og hvis man gemmer denne fil som PDF, bliver resultatet et søgbart dokument.
Lynhurtig opsætning
Der skal ikke skrives mange ord om udpakning, softwareinstallation og ibrugtagning. Vi fulgte den hyperenkle manual i Ikea-stil og havde FF-680W oppe at køre på omkring 15 minutter, inklusive softwareopgraderinger. Undervejs var den sværeste beslutning at afgøre, om scanneren skulle tilsluttes med et USB-kabel eller via Wi-Fi. Vi valgte det sidste, som ofte driller, men her gik det ved brug af WPS totalt smertefrit.