Top 100-vinder mister 40 procent salg

På bare et år er det vendt fuldstændig for SD Data, der forrige år havde vækst på mere end 50 procent, rekordoverskud på 10 millioner kroner og blev kåret til årets dygtigste distributør på Computerworlds Top 100. Nu er omsætningen faldet mere end 40 procent og resultatet kryber under nul. "Det var ventet," mener direktøren.

Det går stærkt, og det går stærkt både op og ned i it-branchen. Det kan SD Data fra den sydjyske by Vejen tale med om.

SD Data løb sidste år af med førstepladsen i kategorien distributører på Computerworlds Top 100 på baggrund af et kanonregnskab med mere end 50 procent stigning i omsætning og et overskud før skat på 10 millioner kroner.

Året efter er det gået ned af bakke igen.

SD Data har tabt cirka 40 procent af en omsætning på 113 millioner kroner og får et underskud før skat på lidt over en kvart million kroner.

Nedturen kommer dog ikke bag på direktøren.

- Det startede allerede omkring juni 2003. Jeg har i fem år sagt, at det ville komme og er kun overrasket over, at det ikke er sket noget før, siger administrerende direktør Erik Pedersen.

Mærkevarer spiser nedefra

SD Data har i 16 år købt komponenter til bærbare i Østen, samlet dem i Danmark og solgt dem videre til danske forhandlere.

I de seneste år er low-end markedet imidlertid tæppebombet med bærbare til priser, som ligger langt under, hvad den danske distributør kan konkurrere mod.

A/S SD DataÅrsregnskab
Millioner kroner2003/042002/03
Bruttofortjeneste5,215,4
Resultat af primær drift (EBIT)-0,110,1
Resultat før skat -0,310,0
Resultat-0,27,1
Egenkapital0,50,7
Antal ansatte2119
Store mærkevare-producenter som Acer, IBM, Toshiba, Compaq, Hewlett-Packard og Fujitsu Siemens får produceret standardvarer i uhyggeligt store antal og benytter arbejdskraft i blandt andet Kina, der tjener en brøkdel af en dansk månedsløn på 25-30.000.

Resultatet er ifølge Erik Pedersen, at de kan sælge bærbare, der er mellem 500 og 1.000 kroner billigere per styk, end hvad SD Data kan tilbyde.

- Når de store producenter først trykker på knappen, så kører det bare derudaf. Og så kan vi overhovedet ikke være med, siger Erik Pedersen.

Flere øretæver på vej

Derfor er low-end bærbare taget ud af sortimentet hos SD Data, og virksomheden har udelukkende high-end bærbare på hylderne.

Erik Pedersen drager paralleller til markedet for stationære pc'er, der har været igennem en lignende udvikling. Og han har gennem 16 år med SD Data set markedet gå op og ned.

På den baggrund mener han også, at markedet vil rette sig til igen. Om et stykke tid.

- Der er ikke delt de sidste øretæver ud her endnu. Du skal have en god pengesæk i orden for at blive her de næste par år, siger Erik Pedersen.

- Men vi skal nok klare den. Vi har sat penge til side til, at det skulle komme, siger Erik Pedersen.

Indeværende regnskabsår mener han ikke bliver en gentagelse af seneste, men det når heller ikke op i nærheden af rekordresultatet på 10 millioner kroner sidste år.

Et resultat, hvor Erik Pedersen argumenterer for, at syv millioner i plus på bundlinjen ville have været et mere retvisende resultat.

Et rekordsalg som i 2002/2003 betyder nemlig også, at SD Data har rekordhøje omkostninger til garantiforpligtelser på de bærbare pc'er de efterfølgende år.

Ifølge Erik Pedersen belaster det selskabet med tre til fire millioner kroner i 2003/2004.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere