Nye CPR-numre giver it-uro

Planlagte ændringer i personnumres opbygning har skabt uro i krogene. HTS advarer medlemmerne om et potentielt "år 2000"-problem i it-systemerne, mens ITEK opfordrer til at trække vejret roligt.

En ændret opbygning af personnumre får arbejdsgiverorganisationen HTS til at advare mod nyt kaos i danske it-systemer.

De nye personnumre kommer efter, det i 2001 blev besluttet at ændre opbygningen af personnummeret for at sikre tilstrækkelig nummerkapacitet.

HTS frygter et nyt "år 2000"-problem, fordi det tiende ciffer i CPR-nummeret ikke længere kan bruges til at verificere gyldigheden af CPR-nummeret.

Afviser bekymringer

Torben Jerlach, der er kontorchef i CPR-kontoret, som hører under Indenrigs- og Sundhedsministeriets departement, afviser bekymringer om panik.

Ifølge ham vil der gå op til to et halvt år, inden det bliver aktuelt at begynde at indføre de nye personnumre.

? De to et halvt år, vi regner med, at der vil gå, er vurderet ud fra den nuværende udvikling i behovet for ekstra personnumre. Så jeg synes bestemt ikke, at der er grund til panik, siger han.

Kontorchefen pointerer desuden, at det, efter hans mening, drejer sig om ganske få tiltag, der er nødvendige for at komme problemet i forkøbet.

Ro hos ITEK

Branchedirektør Tom Togsverd synes også, at der er alt mulig grund til at tage det roligt.

Han mener, at problemerne potentielt ville være meget større, hvis CPR-kontoret havde valgt en løsning, hvor de i stedet havde tilføjet ekstra cifre.

? CPR-kontoret har naturligvis en forpligtelse til at informere om ændringer i passende tid, og det, forventer jeg, vil ske. Det virker lidt utidigt at advare om problemer, der ikke er aktuelle endnu, siger Tom Togsverd.

Han mener, at der er større chance for at forvirre end for at gavne, hvis man er for hurtigt ude med advarslerne.

Et CPR-nummer består af 10 cifre. Det 10. ciffer fremkommer som summen af en formel, de resterende ni cifre sættes ind i. Når den kontrolfunktion fjernes, giver det næsten 10 gange flere tilgængelige personnumre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere