Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Valgkampen buldrer afsted. De analoge plakater er hængt op, de sidste trykte flyers bliver delt ud og annonceringen på de sociale medier er skruet helt i vejret.
Debatter om manglende varmehænder på hospitalerne og i ældreplejen samt landbrugets Co2-udslip og det danske energiforbrug fylder både gymnasiesale, forsamlingshuse og medier.
I aften løber den sidste partilederdebat over skærmen og mon ikke, at vi endnu en gang skal igennem valgets tre klassiske emner: 1) manglende hænder 2) Klimakrisen og 3) sundhedssystemets kollaps.
Og mon ikke, at vi endnu en gang kan spejde langt efter ord som automatisering, digitalisering og klog brug af data? Jeg kommer i hvert fald ikke til at holde vejret i spænding.
Vi ser hist og her små pip om det der digitalisering og dets egenskaber. Men ingen partier formår at bringe de teknologiske løsninger, der ligger lige foran snuden på dem, i spil.
Sidst, en politiker bevægede sig ud i noget om fremtidens teknologiske vidundere, endte det i en håbløs fortælling om en hockeystav. Og noget med nogle løsninger, der lige skulle opfindes og så blev alt godt i fremtiden.
Løsningerne findes
Men sandheden er, at de fleste løsninger er her. Både løsninger, der kan mindske drivhusgasudslippet. Løsninger, der fjerne CO2.
Det er løsninger, der kan frigøre hænder. Løsninger, der kan give ældre øget værdighed. Og mange flere gode, solide digitale løsninger, der er klar til at blive implementeret 2. november og gøre en konkret forskel for Danmark og verden.
Prøv at forestille dig, at du er fyldt 90. Årene har sat sine tydelige spor.
Du går besværet. Du glemmer ofte at drikke vand og spise frokost. Du kan ikke huske, hvilke piller du skal tage hvornår. Rengøring af dit hus er en umulighed. Og at komme i bad er et uoverskueligt projekt. Men du vil ikke væk fra dit hjem.
I 2022 er der ikke meget at stille op i sådan en situation. Du skal enten på plejehjem eller finde dig i, at der kommer tre-fem forskellige mennesker ind i dit hjem hver dag.
Du kan være heldig at komme i bad en gang om ugen, hvis der er tid. Du kan måske få støvsuget hver 14. dag.
Men hyggesnak, tid til en kop kaffe og en chance for at lære nogle af disse mennesker, der vader ind over din dørtærskel, at kende er en umulighed.
Forstil dig så, at du bor i et land, hvor man har taget alle de teknologiske løsninger i brug.
I dit køkken har du et glas, hvor dit barnebarn har indtalt ”Olde, husk at drikke vand”. Hvilket bliver afspillet, hvis der ikke er drukket af koppen i to timer i dagtimerne.
Du har en pillebeholder, der løbende minder dig om at tage pillerne, og som kan sende en alarm til din søn, hvis pillerne ikke er blevet taget.
Du kan nu komme i bad præcis, hvornår det passer dig. Der er nemlig installeret en fin vaskerobot på dit badeværelse. Og selvfølgelig en robotstøvsuger, der klarer støvsugningen.
Alt dette giver din hjemmehjælper tid til at sætte sig ned og drikke en kop kaffe med dig, når hun kommer. Det giver dig ro og gør dig glad.
Dette er bare eksempler på, hvor teknologiske løsninger kan gøre en helt konkret forskel for borgerne.
Hvorfor er det sådan?
Spørgsmålet er derfor, om partilederne ikke nævner digitalisering, automatisering og eksisterende teknologiske løsninger som helt afgørende spiller i de største kriser, vi står overfor, fordi de ikke forstår dem? Hvilket vi i branchen ofte kan være tilbøjelig til at bekræfte overfor hinanden.
Eller fordi branchen i almindelighed ikke har formået at løfte de konkrete løsninger, der gør hverdagen bedre for konkrete mennesker ind i debatten?
Jeg tror desværre på det sidste. Og her har alle vi, hvis hjerte og kolde hænder brænder for digitalisering og teknologi, et kæmpe ansvar de kommende år.
Politikerne forstår det godt, hvis de ser det, får lov at mærke det og opleve det sammen med borgerne.
Om tre år er der kommunalvalg. Lad os gøre det til et digitaliseringsvalg.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.