Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Hvor længe skal vi mon vente på e-valg?

Klumme: Papirvalgene er for Boomer-generationen, der synes, det er en hyggelig tradition at gå hen til det nærmeste valgsted. Andre – og det gælder ikke kun de unge – synes det er utidssvarende, ufleksibelt og har svært ved at få valghandlingen presset ind i en travl hverdag.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Så skal vi til det igen; et folketingsvalg, og det bliver heller ikke denne gang et e-valg. Nej, vi skal endnu en gang ned i den gamle gymnastiksal og sætte vores kryds.

Papirvalg er de bedste, det mest sikre og det eneste troværdige, påstår nogle. Tilhængerne af papirvalg mener, at argumenter som anonymitet, én person én stemme, systemets robusthed, tillid til valghandlingen osv. betyder, at digitale valg er en umulighed.

Ved en nærmere granskning viser det sig dog, at ganske få – ja reelt slet ingen – af disse argumenter holder stik.

Jeg har derfor meget svært ved at forstå, hvorfor vi i et af verdens mest digitaliserede lande stadig trasker hen til det nærmeste valgsted for at stemme på et stykke papir. Hvis vi vel at mærke når det, mens valgstedet stadig har åbent.

Det virker utidssvarende, når vi på en række mindst lige så vigtige punkter snildt kan klare os med digitale løsninger. De selv samme mennesker, der ikke stoler på en digital valghandling, håndterer helt naturligt deres økonomi, sundhed, uddannelse og andre vigtige ting digitalt.

Hvorfor er det samme så ikke tilfældet med valghandlingen? Det er mange år siden, man hos for eksempel fagforeninger indførte e-valg. Men det er jo ikke et folketingsvalg. Korrekt, men valgresultatets betydning er mindst lige så vigtig for forbundets medlemmer og bestyrelse.

Under en samfunds kritisk trussel som Covid-19 lagde vi tillidsfuldt vores sundhedsdata i ’hænderne’ på et digitalt corona-pas. Vi jonglerer dagligt med pengeoverførsler, skatteoplysninger og investeringer via vores mobiltelefoner. Al kommunikation med det offentlige – og også med en lang række banker og forsikringsselskaber – foregår digitalt i e-boks.

Vi kan godt løse udfordringerne

Hvad valgsystemets robusthed angår, så er der naturligvis risiko for, at et strømsvigt eller et it-nedbrud vil ødelægge valghandlingen. Men det er jeg sikker på, vi kan finde en løsning på. Qua vores høje digitaliseringsgrad har vi jo efterhånden en del erfaring, hvor vi er vant til at både Sundhed.dk, Nets og Skat.dk bryder ned med jævne mellemrum. Det er udfordringer, som er til at løse.

Det er derfor komplet uforståeligt, at vi tilsyneladende ikke har den samme tillid til valghandlingen, hvis den foregår digitalt.

Naturligvis kan et e-valg hackes ligesom en bank, en e-shop, og alt andet, der er online. Men fysiske stemmesedler kan også forsvinde, optælles forkert eller erklæres ugyldige ved en fejl.

Vi ved reelt ikke, hvad der sker med alle stemmesedlerne under optællingen. Men vi stoler på systemet. Den tillid kan vi vel også vise en digital valgløsning. Løsninger som vi allerede stoler blindt på, når det handler om vores helbred og økonomi.

Der er argumenter både for og imod. Til gengæld er jeg overbevist om, at hvis vi stædigt holder fast i papirvalg, vil vi fremadrettet miste en stor del af vælgerne.

Papirvalgene er for Boomer-generationen, der synes, det er en hyggelig tradition at gå hen i det nærmeste valgsted – typisk gymnastiksalen på den lokale skole, hvor man så kan stå i kø og samtidig hilse på naboen. Mens andre – og det gælder ikke kun de unge – synes det er utidssvarende, ufleksibelt og har svært ved at få valghandlingen presset ind i en travl hverdag.

Så lad os nu komme ind i den digitale tidsalder også, hvad valghandlingen angår.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.