16 ondsindede malware-apps er blevet opdaget i den officielle Android-app-butikken Google Play.
De inficerede apps er af den type, der også kaldes klik-apps. Det betyder, at det er applikationer, der er designet til at indlæse annoncer i usynlige frames eller i baggrunden af enhedens system. Derfra klikker appen selv på annoncen for at generere indtægter til operatøren.
Den enhed, der lægger data til denne proces, kan opleve fald i ydeevne, overophedning, øget batteriforbrug og høje mobildataafgifter.
Alle 16 apps er ifølge mediet Bleeping Computer blevet fjernet fra Google Play, efter sikkerhedsselskabet McAfee har rapporteret dem.
Klik-applikationerne nåede dog at blive installeret 20 millioner gange.
Fem millioner af disse installationer skete af appen DxClean, som er det medlem af flokken, som nok laver mest skade på offerets enhed.
DxClean blev lanceret under dække af at være en systemrenser til optimering af enhedens ydeevne ved at beskytte mod systemnedgang og generende reklamer. Men under overfladen var det det stik modsatte, der skete.
Også de andre ondsindede koder blev fundet på andre hjælpeprogrammer, som lommelygter, QR-læsere, kamera, enhedsomformere og opgaveadministratorer.
Artiklen fortsætter under billedet...
Når brugere installerer en af de ondsindede apps, så venter malwaren med at gå i gang til en time efter installationen.
Vi du tjekke, om du er kommet til at installere end ondsindet app, så kan en af måderne være ved at se på din enheds batteri- og internetbrug.
Hvis forbruget - batteridræning og øget mobildataforbrug - er højt i en periode, hvor enheden ikke har været i brug, er der grund til bekymring.