Reportage: Danmarksmesterskaberne og de nordiske mesterskaber i programmering er netop blevet afholdt, og der er fundet en vinder til begge titler.
Konkurrencen, som officielt hedder The Nordic Collegiate Programming Contest 2022, foregår på tværs af flere lokationer i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Estland, Letland, Litauen og Island.
I Danmark foregår det i Benjamin-bygningen på Aarhus Universitet og på Københavns Universitetsbibliotek - KUB Nord, hvor Computerworld følger med fra sidstnævnte lokation.
Sammenlagt er der i de deltagende lande 237 tilmeldte hold.
Vinderne af DM og de nordiske mesterskaber i programmering er The Balloon Animals fra Københavns Universitet.
Holdet består af de KU-studerende Markus Krabbe Larsen, David Lolck og Shuyi Yan.
Udover prestige modtager vinderen af DM et gavekort på 10.000 kroner og mulighed for at deltage i den Europæiske konkurrence, North Western European Regional Contest (NWERC).
Der var dog en lang dag, der ledte op til dette historiske danske resultat.
Efter en kort intro med diverse informationer fra Netcompany og Jobindex, som står bag eventet i Danmark, begynder konkurrencen klokken 11, og stilheden sænker sig i lokalet, da deltagerne får lov at åbne opgavesættet og nu skal fokusere.
Deltagerne har nu fem timer til at løse så mange opgaver som muligt. Der er 11 i alt.
Allerede efter få minutter begynder snakken dog at bredde sig ved bordene, og de første hold får hurtigt løst den første opgave, hvilket udløser levering af en ballon til bordet fra Netcompany-personalet.
En ballon til holdbordet per løst opgave.
Det er opgave C, som udløser en gul ballon, der tyder på at være den nemmeste at løse. Det er i hvert fald de gule balloner, som hurtigst spreder sig til de forskellige borde i lokalet.
Holdenes tilgang til løste opgaver er meget forskellig. Hos nogle er det hurraråb og highfives, mens andre forholder sig helt kølige.
Internationalt niveau
Allerede da klokken slår 12 har The Balloon Animals fra Københavns Universitet løst syv opgaver, hvilket bringer dem foran. Både i Danmark – men også i Norden generelt.
Og det er endda en nogenlunde komfortabel føring, da andenpladsen i det officielle Danmarksmesterskab på dette tidspunkt har løst tre opgaver, mens de svenske hold Letlaget og PSE holder fast med fem opgaver.
På Letlagets forsøg på at aflevere en sjette opgave, begår de fejl, da opgaven er løst forkert, hvilket giver 20 minutters straftid. Det samme gælder PSE. Derfor bliver norske proggecribben pludselig andenplads.
Timerne går, og pludselig er det finske Keksi Fan Club, der laver ballade med otte løste opgaver.
Kampen fortsætter og The Balloon Animals bringer sig yderligere i front med ni opgaver løst.
Da klokken rammer 15 stopper scoreboardet med at opdatere, og det er ikke længere muligt at følge med i, hvor mange point holdene har, men The Balloon Animals har allerede løst alle opgaverne og ligger nummer et. Det vides dog ikke, om andre er lykkes med at overhale dem, da pointene ikke længere kan ses.
Men ganske vist. Da støvet har lagt sig, og den endelige score blive offentliggjort, er The Balloon Animals fortsat nummer et både i Danmark og Norden.
Opgaverne kan ses her, og alle de samlede rangeringer kan ses her.
Den danske andenplads i den officielle turnering (ICPC) ender hos holdet Grape fra KU, mens tredjepladsen går til holdet scream&cout, som ligeldes er fra KU.
Man kan sige, at der er to typer hold, dem der er ICPC eligible (International Collegiate Programming Contest), hvilket betyder, at de er studerende, repræsentere et universitet og lever op til kravene for et officielt hold. Disse er de officielle deltagere, som kan gå videre til de europæiske mesterskaber.
Derudover er der en række hold, der kan kaldes ”oldboys”-hold, som ikke lever op til kravene, men deltager alligevel uden mulighed for at blive officiel vinder. Disse er ofte hold, der har deltaget i en del år.
The Balloon Animals vandt på tværs af alle lande, hold og kategoriseringer, der var ved det nordiske mesterskab.
Hvis alle typer hold tælles med, er stillingen i Danmark The Balloon Animal som førsteplads, Beyond Ballmer's Peak U Frank fra Aarhus Universitet som andenplads og På Hat og Briller fra ITU som tredjeplads.