De 10 bedste cybersikkerhedsfolk er fundet, og i morgen begynder de europæiske mesterskaber i Cybersikkerhed (ESCS).
32 landshold fra alle 27 europæiske lande samt enkelte gæstelande skal konkurrere om titlen som europamestre i cybersikkerhed.
De lande, der kommer hjem med en sejr, sender ikke bare et signal om landets talentudvikling på området.
Det sender også et signal til kriminelle hackere og andre digitale trusselsaktører, der leder efter potentielle ofre.
Herunder kan du læse om hele det danske cyberlandshold 2022.
Oliver Lind Nordestgaard, holdkaptajn og seniorspiller
Alder: 22 år
Landsdel: Fyn, Odense
Beskrivelse: Oliver Lind Nordestgaard lærte at programmere allerede som ni-årig. Dengang gik han med start-hjælp fra sin far, der selv er softwareingeniør, i krig med en lærebog i programmering.
Men umiddelbart efter lærebogen var udtømt, blev hobbyen lagt på hylden næsten indtil gymnasiet, hvor han begyndte at programmere computerspil efter nogle års pause fra kodningen.
Nordestgaard er lige nu i gang med en kandidat som softwareudvikler på SDU. Ved siden af arbejder han som pentester på deltid hos konsulenthuset Deloitte.
Det er andet år i træk, at Oliver Lind Nordestgaard er med på det danske landshold. Sidste år i rollen som first mate.
Mens de digitale værktøjer er noget, som Oliver Lind Nordestgaard har med sig hjemmefra, så kommer lederegenskaberne fra en noget mere analog kant. Oliver Nordestgaard kan nemlig trække på erfaringer som mangeårig spejder.
Derfor har han allerede prøvet at stå i situationer, hvor han har skulle lede folk på både sin egen alder og nogen ældre end ham selv.
"Det er en balancegang, hvor det handler om at trække på folks erfaringer og viden. Det nytter ikke at have en holdning om, at fordi man er lederen, så ved man bedst selv."
Olivers Nordestgaard har stort fokus på at løse udfordringer som et team.
Det er særligt muligheden for at få lov til at arbejde sammen med ligesindede om et fælles mål, der har drevet Oliver Lind mod cybersikkerhedsmesterskaberne.
Faktisk var det en tidligere landsholdsspiller, der opfordrede den 22-årige SDU-studerende til at deltage.
Som holdets kaptajn er Oliver Lind Nordestgaard dén, der har ansvar for at holde det store overblik, koordinere opgaver og tage de endelige beslutninger i tvivlsspørgsmål.
Kaptajnen er desuden den eneste der må samtale med landstrænerne under konkurrencerne.
Mikkel Broni Simonsen, first mate og juniorspiller
Alder: 19 år
Landsdel: Nordvestsjælland, Kalundborg
Beskrivelse: Mikkel Broni Simonsens vej til cyberlandsholdet begyndte i folkeskoletiden, hvor han lærte sig selv at programmere, og her faldt han over konkurrencer forskellige steder på nettet, som han har finpudset sit skill set på siden.
Til daglig studerer Mikkel Broni Simonsen til bioteknologiingeniør i Kalundborg - et studie der ligger et godt stykke væk fra hans interesse indenfor hacking.
Ved siden af underviser han gymnasieelever i matematik og bioteknologi i et studejob.
Simonsens hjerte banker for automatisering - selv til et niveau, hvor han gerne bruger flere timer på at bygge en funktion til en handling, der fysisk max tager et par sekunder.
"Så skal jeg ikke bruge fem sekunder igen," griner Mikkel Broni Simonsen.
"Men nej, jeg har formentligt ikke sparet noget tid over hovedet, men jeg er blevet bedre til at programmere."
Mikkel Bronis Simonsens uddannelsesvalg udspringer - foruden i interessen - af en overvejelse om ikke at gøre sin hobby til sit arbejde.
Mikkel Broni Simonsen er first mate på cyberlandsholdet. Det betyder, at han hjælper holdkaptajnen med visse funktioner. Eksempelvis er det ham, der er førstekommanderende, hvis der skal tages beslutninger under konkurrencen, og kaptajnen ikke er til stede.
Daniel Norhøj Nielsen-Castrillón, juniorspiller
Alder: 18 år
Landsdel: Sjælland, Bagsværd
Beskrivelse: Daniel Norhøj Nielsen-Castrillón begyndte i kode-fællesskabet Coding Pirates tilbage i de helt tidlige teenageår. Men allerede som otte-årig lærte den danske EM-juniorspiller sig selv at programmere.
I 13-14-årsalderen blev han så fanget af cybersikkerhed.
Dengang var den største underholdning i den digitale disciplin at prøve at ødelægge systemer.
Til dagligt går Daniel Norhøj Nielsen-Castrillón i 3.G på H.C. Ørsted Gymnasium i Lyngby og efter skole har han et studiejob som softwareudvikler.
Endnu ved Nielsen-Castrillón endnu ikke præcist om han vil gå cybersikkerheds- eller software-vejen, når han en dag er ude på den anden side af uddannelser.
Daniel Norhøj deltog også i de danske mesterskaber i cybersikkerhed sidste år.
Visti Malik Brandt-Sørensen, juniorspiller
Alder: 17 år
Landsdel: Helsingør, Sjælland
Beskrivelse: Også Visti Malik Brandt-Sørensen har indledt sin interesse med programmering i forbindelse med Coding Pirates og et specifikt event ved Danske Bank, der havde en cybersikkerheds-workshop.
"Så sad jeg lidt derhjemme og prøvede mig frem. Derfra var jeg lidt on and off på at dyrke det, indtil jeg opdagede cybermesterskaberne. Så blev det mere seriøst, og jeg tænkte, at jeg faktisk havde en chance. Så er jeg forsat derfra."
I dagligdagen går Visti Malik Brandt-Sørensen på Helsingør Gymnasium, og ved siden af arbejder han som floor manager i en biograf. På gymnasiet oplever det unge cybertalent meget støtte i form af lovligt fravær, så han har tid til at dyrke arrangementer som dette.
Vistis hovedfokus for konkurrencen er hovedsageligt sin egen kompetenceudvikling og det fællesskab, som konkurrencen giver sammen med de fælles oplevelser, som holdet allerede har sammen.
Selv om Visti Malik Brandt-Sørensen endnu ikke ved præcist, hvilket felt af it-branchen, han kommer til at kaste sig over på den anden side af en endt universitetsuddannelse - når den tid kommer - så ved landsholdsspilleren, at han fremtid helt sikkert ligger inden for teknologi.
Polly, seniorspiller
Alder: 21 år
Landsdel: Sjælland, København
Beskrivelse: "Det føles lidt som magi," lyder det fra seniorspilleren Polly.
Hun blev tidligt fascineret af dét, som hackere i sin grundessens gør - at tage en computer, som er ment til at blive anvendt på én måde og manipulere den til pludselig at kunne anvendes på helt andre måder.
Hvad er det, der er så magisk over det?
"Jeg ved ikke, har du ikke altid lyst til at tegne udenfor stregerne, når du sidder med en computer?”
Polly begyndte at kaste sig over programmering som 12-13-årig, og gik videre til hacking, da hun blev 15 år.
Hun begyndte på hackthissite.com som er en hjemmeside, der er sat i verden alene med det formål, at folk skal prøve at hacke det. Hjemmesiden tilbyder udfordringer og opgaver, der kan lære nysgerrige om denne disciplin.
Særligt kryptografi er Pollys store force inden for hacking.
"Det er ren matematik. Når jeg laver krypto-opgaver, så rør jeg næsten ikke min computer. Det er blyant og papir."
Polly går lige nu på DTU på 3. semester. Ved siden af arbejder hun for Unity.
Polly har frabedt sig portrætbilleder til denne artikel.
Frederik Schmidt, seniorspiller
Alder: 25 år
Landsdel: Sjælland, Glostrup
Beskrivelse: Frederik Schmidts første interesse for kodning begyndte i 12-13-års alderen, og cybersikkerheden blev en overbygning på den interesse, da holdets ældste medlem stiftede bekendtskab med det på sin bachelor i datalogi på Københavns Universitet (KU).
Her kom han med i den KU-tilknyttede hackergruppe Pwnies - en studenterforening med fokus på etisk hacking.
Senere begyndte han på en kandidat i computer science på IT-Universitetet.
I dag arbejder han som bug bounty hunter for de virksomheder, der har et aktuelt bounty-program.
"Jeg kan godt lide dét med at knække koder og være kreativ, når jeg løser problemer. Jeg føler cybersikkerhed er et meget kreativt fag."
Frederik Schmidt har været på cyberlandsholdet ad tre omgange - i 2018, 2019 og nu i 2022. Dette bliver også den sidste tur for seniorspilleren, da 25 år er det maksimale aldersgrænse for at kunne være en del af cyberlandsholdet.
Du er kommet på cyberlandsholdet af tre omgange. Hvad er din fremgangsmetode, når du går til opgaverne?
"Meget af det handler om at have set tingene før. Det hjælper mig et stort stykke af vejen. Så har man på forhånd en god idé om, hvordan man skal angribe problemet."
Frederik Schmidt holder blandt andet sine cyber skills ved lige, når han deltager i CTF'er (digitale Capture The Flag-konkurrencer) som en del af Danmarks største CTF-hold Kalmarunionen.
Alexander Skovsende, seniorspiller
Alder: 20 år
Landsdel: Sjælland, Gilleleje
Beskrivelse: I 9. klasse begyndte Alexander Skovsende at skrive sine første kodelinjer.
Men det er først for nyligt at hacking er kommet ind i billedet for Alexander Skovsende. Hans interesse for cybersikkerhed opstod nemlig så sent som sidste år, da han blev opmærksom på de danske cybermesterskaber.
I 2021 deltog han i konkurrencen første gang, hvor han også dengang fik en plads på landsholdet - dengang i juniorkategorien.
Det der ramte Alexander Skovsendes motivation lige på sømmet dengang var, at han under konkurrencen hele tiden kunne holde øje med hans egen forbedringer i form af DM-pointsystemet.
Til dagligt arbejder Alexander Skovsende på deltid som pentester mens han studerer softwareteknologi på DTU på sit 5. semester, og målet er klart. På den anden side af studiet, skal et fremtidigt arbejde handle om hacking.
Alexander har frabedt sig portrætbilleder til denne artikel.
Oliver Lyak, seniorspiller
Alder: 22 år
Landsdel: Sjælland, København
Beskrivelse: Oliver Lyak er cyberlandsholdets mest senior seniorspiller på den måde, at han har været en del af holdet siden 2018, hvor han første gang kvalificerede sig til cyberlandsholdet.
Det er dermed fjerde år han er med (da de danske cybermesterskaber blev aflyst i 2020 på grund af pandemien).
Da den 22-årige holdspiller gav sig i kast med konkurrencens cyberudfordringer første gang, var det ikke meget baggrund han havde indenfor cybersikkerhed. Han havde på det tidspunkt et deltidsjob som programmør, hvor han satte hjemmesider op for virksomheder.
Men da hans bror i 2018 taggede ham i en et opslag om kvalifikation til cyberlandsholdet, satte Oliver Lyak sig ned og gik systematisk - og tålmodigt - til værks. Hver gang han stødte på et problem, google han til han havde løsningen.
"Jeg kan huske, at der var én af opgaverne, som jeg brugte flere dag på at sidde og læse artikler om, for at få den løst," fortæller Lyak.
Lyaks metode til at holde sine digitale værktøjskasse ved lige - og sin plads på holdet - forklarer seniorspilleren, er ved, under konkurrencer og træninger, at se på så mange opgaver som overhovedet muligt og give dem alle sammen et forsøg.
"Og selv om jeg ikke kom nogen vegne, så læste jeg write-ups for dem alle sammen efter. Det brugte jeg rigtigt meget tid på. Så kunne jeg se, hvilket værktøj, teknik eller ny viden de kom med, til de dele hvor jeg sad fast."
Til dagligt arbejder Oliver Lyak i dag fuldtid for Institut For Cyber Risk (IFCR), hvor han er pentester. I sin fritid bruger han også en gang imellem tid som bounty hunter blandt andet i forbindelse med Microsofts bounty-programmer.
Oliver Lyak vandt DM både sidste år og i år, og så var han også med på det europæiske hold, der vandt dette års verdensmesterskaber (ICSC).
Sebastian, juniorspiller og infrastrukturansvarlig
Alder: 17 år
Beskrivelse: Sebastian er holdets yngste spiller og går i gymnasiet.
Omkring 3. klasse stiftede han bekendtskab med programmering i et folkeskoleprojekt, hvor eleverne var med til at lave et spil.
Efter det kom han - i en særligt ung alder - ind i den etiske hackergruppe på Københavns Universitet, Pwnies.
Sebastian planlægger at gå direkte ud på jobmarkedet efter gymnasiet - noget indenfor hacking, naturligvis.
"Jeg kan bare ikke lide skole. Jeg vil gerne ud at hacke noget og ødelægge nogle ting lovligt," griner det unge talent.
Sebastian har frabedt sig portrætbilleder til denne artikel.
Felix Andersson, juniorspiller
Alder: 20 år
Landsdel: Sjælland, København
Beskrivelse: Felix Andersson har altid haft en iboende interesse for at løse gåder og problemer. Det har gennem tiden været alt fra sudoku, skak, kortspil til altså programmering og nu hacking.
Blander man den interesse med det konkurrence-gen Felix Andersson også er, så var det næsten uundgåeligt for landsholdsspilleren ikke at støde ind de online muligheder for at deltage i CTF'er og selvfølgelig cybersikkerhedsmesterskaberne.
Og det var netop en gåde i optagelsesprocessen, der antændte Andersson, der straks gik i gang med at prøve at problemknuse.
Felix Andersson har udviklet sin digitale værktøjskasse fra bunden, og har i den proces fået en særlig interesse for reversing og exploit development.
I år var andet år han var med til de danske cybermesterskaber, og det første, han fik plads på cyberlandsholdet.
Til daglig går Andersson på IT-Universitet på 1. semester.
Jens Myrup Pedersen, landsholdstræner
Titel: Professor i Cybersikkerhed
Tilknyttet: Aalborg Universitet
Beskrivelse: Jens Myrup Pedersen er professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet (AAU) og har så sent som i august sammen med syv andre undervisere modtaget Undervisningsprisen 2022, som er en pris, der går til årets dygtigste undervisere. Den uddeles af Uddannelses- og Forskningsministeriet hver år.
Jens Myrup Pedersen har en stor passion for at udvikle unge talenters kompetencer indenfor cybersikkerhed, og har blandt andet startet Danmarks første kandidatuddannelse indenfor cybersikkerhed på AAU.
Adam Blatchley Hansen, assisterende træner
Titel: Ph.d.-studerende
Tilknytning: Aarhus Universitet
Beskrivelse: Adam Blatchley er assisterende træner. Med en uddannelse indenfor datalogi læser han lige nu en Ph.d. i kryptografi ved Aarhus Universitet.
En af Adam Blatchleys opgaver i forbindelse med cyberlandsholdet er, i samarbejde med kolleger i branchen, at udvikle nogen af opgaverne i De Danske Cybermesterskaber, som er en dér de bedste deltagere bliver udtaget til holdet.
Michael Dyrmose, medtræner og stifter af cyberlandsholdet
Titel: Partner og Head of Offensive Ops
Tilknytning: Institut For Cyber Risk
Beskrivelse: Michael Dyrmose er Partner, Head of Offensive Ops & Penetration Tester hos Institut For Cyber Risk (IFCR).
Og så er han stifter af det danske cyberlandshold, og dermed også tidligere landstræner. Også han deltager i år som opbakning ved EM-mesterskaberne.