Normalt har det lydt, at eksempelvis en splintret bagside på en iPhone, ville resultere i et uhyre dyrt besøg hos et Apple-værksted.
Apple har sjældent gjort det nemt at få adgang til iPhonens indre, hvilket reparationsteknikerne bag netmediet iFixit gentagne gange har bevist med deres detaljerede ’teardowns’ – videoer og guides til hvor indviklet og krævende det er at komme til komponenterne i Apples smartphones.
Her har det lydt fra teknikkerne, at rundhåndet brug af lim og behov for særligt værktøj har været til hinder for at kunne reparere Apples smartphones.
Tingene forholder sig dog anderledes med den nyeste iPhone 14-kuld fra Apple, som ifølge mediet er blevet langt lettere at fikse.
”Det er så stor en nyhed, at det bør have været Apple store annoncering – iPhonen er blevet redesignet fra bunden og op så den er nemmere at reparere,” noterer teknikerne som undrer sig: ”Hvorfor praler Tim Cook slet ikke om enkelhed i reparation? Den havde vi ikke set komme, fordi Apple slet nævnte det - overhovedet. Men det bør de.”
'Et stort win'
Under ’teardown’-seancen noterer iFixit flere steder, at der er tale om en omsiggribende overhaling af, hvordan iPhonen er bygget op.
Her vurderes skiftet til iPhone 14 til at være det største siden Apple i 2017 løftede sløret for jubilæumsmodellen iPhone X, som markerede iPhonens ti år på markedet.
iFixit tildeler slutteligt iPhone 14 en score på syv ud af 10 points i reparationslethed – det højeste mediet nogensinde har tildelt en smartphone fra Apple.
Den nye iPhone udmærker sig ved at kunne skrues fra hinanden ved blot at løsne to skruer, og at der i den nye telefon indgår mindre aggressivt hæftende lim-typer.
Mediets tekniker Kyle Wiens kalder Apples nye arkitektur ’et stort win’ for forbrugerne, men også for miljøet, da enheder der nemt kan repareres, kan holde længere og dermed minimere ressourceforbrug.
En anden opskrift
Mens iPhone 14 tyder på nye tider hos Apple, noterer iFixit at iPhone 14 Pro modellerne er bygget omkring den samme opskrift som sine forgængere i iPhone 13 og 13 Pro serierne.
Det betyder, at det væsentligt sværere at komme ind til telefonens indre uden at risikere at splintre telefonens glasbagside. En ulempe som iFixit minder om kom til siden iPhone 8 og iPhone X i 2017 introducerede trådløs opladning igennem en glasbagside.
Nye tider
Apples bestræbelser på at gøre iPhonen nemmere at fikse kommer i kølvandet på, at Apple i år gør det muligt at leje et reparationskit til at fikse sine iPhones og Mac.
Kittet er dog blevet kritiseret for at være så omfattende, at det ikke er særlig relevant for forbrugerne.
På EU-niveau arbejdes samtidig på at få elektronikproducenter til at forlænge levetiden på produkterne ved at gøre det muligt at finde og anvende reservedele i fem år efter, at produkt er taget af markedet.