Det er en helt banal konstatering, at algoritmer og kunstig intelligens vinder ind overalt.
Spambots på Facebook, Instagram og Reddit, AI-genereret fake news og automatiseret cyberkriminalitet er én side af sagen. Stadig mere intelligente apps og algoritmer, der overtager trælse administrative opgaver, er en anden. Og supercomputerne er jo for længst begyndt at give Homo Sapiens læsterlige klø i skak og Go.
Men hvad skal vi stille op med den stadig mere kapable AI? Hvilke aspekter af kunstig intelligens skal vi bekymre os om, og hvilke påstande og bekymringer er overdrevne?
I den nye bog Kunstig intelligens – Hele tiden mere intelligent giver den hollandske filosof og matematiker Stefen Buijsman et bud på nogle svar.
Bogen går med ned i maskinrummet og har som mål at gøre læseren i stand til at navigere i, hvad der er op og ned inden for kunstig intelligens. Blandt andet ved at give overblik over programmeringen af både simple algoritmer og komplekse neurale netværker.
Undervejs bevæger forfatteren sig mellem matematiske forklaringer og hverdagseksempler på, hvordan kunstig intelligens indgår i alt fra skakturneringer og datingapps til sundhedsvæsnet og kriminalforsorgen.
Kunstig intelligens – Hele tiden mere intelligent kombinerer teknologisk viden med nogle af de filosofiske spørgsmål, som udviklingen medfører og gennemgår samtidig de nyeste tendenser inden for området.
Forfatteren præsenterede nogle af sine budskaber på AI Boost Conference 2021, og du kan se hans oplæg her.
Titel: Kunstig intelligens – Hele tiden mere intelligent / Forfatter: Stefen Buijsman