It-virksomheden Schultz stopper brugen af systemet Asata, som anvendes til profilering af arbejdsløse.
Det sker ifølge mediet NB Beskæftigelse efter, at værktøjet har udløst en kritik fra Datatilsynet.
NB Beskæftigelse kan samtidig meddele, at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering – også kaldet Star – har indskærpet over for Schultz og KL, at der ikke er lovhjemmet til at jobcentrene kan bruge værktøjet.
“Vi har inden sommerferien været i dialog med de af vores kunder, som benytter profileringsalgoritmen til forudsigelse af risiko for langtidsledighed. Vi forventer derfor ikke at anvende komponenten, indtil at der måtte foreligge en anden vurdering. Samlet set har otte af vores kunder anvendt komponenten,” skriver Schultz til NB Beskæftigelse.
Giver borgerne en score
Asta-værktøjet udregner via en maskinel-analyse, hvad risikoen er for, at en ny dagpengemodtager bliver langtidsledig, og giver den enkelte borger en score, som illustrerer, hvor stor risikoen er.
Ifølge Datatilsynet bygger analysen fra Asta på data fra fagsystemet Fasit, som Schultz i dag leverer til 58 danske jobcentre.
Sagsbehandleren kan herefter bruge analysen fra Asta til at vurdere om, hvorvidt borgeren har brug for en ekstra indsats for at komme i beskæftigelse igen.
I en udtalelse fra 5. juli skriver Datatilsynet, at selv om borgeren givet kommunerne lov til at anvende værktøjet, så er samtykket ikke gyldigt i forhold til GPDR-lovgivningen, fordi borgeren står i en situation, hvor et samtykke kan nødvendigvis bliver givet frivilligt.
”Datatilsynet vurderer, at borgerens samtykke ikke kan danne grundlag for behandling i henhold til databeskyttelsesforordningen (GDPR), eftersom borgerens samtykke i den pågældende kontekst ikke kan anses for frivilligt,” lyder det fra Datatilsynet.