Et analyseværktøj baseret på kunstig intelligens skal ændre Aarhus Kommunes indkøbsvaner.
Værktøjet er skabt af det aarhusianske it-selskab Konsido, og formålet er at gøre kommunens indkøb mere klimavenlige, meddeler kommunen.
”Løsninger skal findes sammen med andre - og vi er derfor glade for i samarbejde med aarhusianske Konsido at præsentere et værktøj, som kan bidrage til CO2-besparelser ikke bare herhjemme, men også i resten af Europa og verden. Jeg ser det som et vigtigt skridt med et stort potentiale,” udtaler Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard (S) i meddelelsen.
Kommunen hidtil kun har kunne måle scope 1 og 2 i CO2-udledningen, som dækker over det mere direkte forbrug.
Det nye værktøj gør nu, at kommunen kan måle scope 3, som også dækker over det, som kommunen køber fra eksterne leverandører.
Tallene skal ned
Aarhus Kommunes indkøb udledte cirka 313 tusinde tons CO2 i 2021, og de eksterne indkøb står for 90 procent af kommunens samlede udledning, fremgår det.
De tal skal nu sænkes, og det er den vigtigste opgave for Konsidos AI-værktøj.
"Det har tidligere været meget svært at beregne, men med Konsidos potentialedatabase og AI-baserede kategorisering af fakturadata får Aarhus Kommune nu et værktøj, som fortæller, hvor meget CO2, der udledes, når Aarhus Kommune leverer serviceydelser til borgerne," fortæller Thomas Schultz, CEO for Konsido, i meddelelsen og fortsætter:
"Og hvor der er størst besparelsespotentiale set ud fra både et CO2 og et generelt bæredygtighedsperspektiv."
Det virker således, at AI opdeler alle kommunens fakturaer i omkring 1.000 forskellige indkøbskategorier, og herefter skal indkøbskategorierne med det største CO2-aftryk analyseres i detaljer for, hvor på områderne der kan spares.
Kategorierne kan for eksempel være byggeri, transport, fødevarer, it, tele, sundhed, kultur, forlystelser og sport.
Finansiering og mere tilgængelighed
Konsido har fået faktura-data og sparring fra kommune i forbindelse med projektet, og der arbejdes nu på, at de bagvedliggende beregningsfaktorer stilles offentligt tilgængelige.
Aarhus Kommunes grønne investeringspulje har investeret 250.000 kroner i projektet.
Derudover har byrådet i kommunen besluttet, at der af indtægterne fra klimaafgifter afsættes 250.000 kroner årligt de næste fire år til de eksterne omkostninger forbundet med udviklingsarbejdet.