Godmorgen og velkommen til ugens sidste tidlige morgenoverblik i en uge, der er gået lidt hurtigere end de andre.
Det er Ditte Vinterberg Weng, der igen har samlet nyhedsrækken.
Rigtigt god fornøjelse.
Facebook dumper de simpleste test op opsporing af hadefuld tale
Facebook og dets moderselskab Meta fejler i at opdage åbenlyst voldelige og hadefulde ytringer i reklamer indsendt til platformen af nonprofit-grupperne Global Witness og Foxglove.
I 2021 fokuserede de hadefulde beskeder på Etiopien. Her blev det demonstreret af whistlebloweren Frances Haugen at Facebooks ineffektive mådehold "bogstaveligt talt tilskynder til etnisk vold", som det lød i hendes kongresudsagn dengang.
I marts i år kørte Global Witness ikke én men to lignende test med hadefulde ytringer i Myanmar, som Facebook heller ikke kunne opdage.
Gruppen oprettede 12 tekstbaserede annoncer, der brugte umenneskeliggørende hadefuld tale til at opfordre til mord på mennesker, der tilhører hver af Etiopiens tre hovedetniske grupper - Amhara, Oromo og Tigrayanerne.
Facebooks systemer godkendte annoncerne til offentliggørelse, ligesom de gjorde med Myanmar-annoncerne. Annoncerne blev aldrig reelt offentliggjort på Facebook.
Efter at have gjort Meta og Facebook opmærksomme på fejlene på de to tests indrømmer det sociale medie at ingen af annoncerne skulle være godkendt med henvisning til det arbejde Facebook gør for at stoppe annoncer som disse.
Meta har konsekvent nægtet at sige, hvor mange indholdsmoderatorer det har i lande, hvor engelsk ikke er det primære sprog. Det skriver AP News.
Ant Group måske snart på børsen
Kinas regering har ifølge kilder til erhvervsmediet Bloomberg nu nedsat et hold, som skal se på en ny mulighed for børsnotering af fintech-selskabet Ant Group.
Fintech-selskabet Ant Group, som er ejet af den kinesiske rigmand Jack Ma, blev ellers pludseligt i november 2020 taget af den børsnotering, de som selskabet elelrs stod over for.
Det skete efter Jack Ma pludeligt forsvandt fra offentligheden efter at havde holdt en tale i oktober samme år, hvori han kritiserede regeringens ”forældede regulering” af finanssektoren.
Nu er de kinesiske myndighederne nået til de afsluttende stadier, inden Ant Group kan få den påkrævede licens til at blive børsnoteret. Og skulle det lykkes, vil selskabet iføkge Bloombergs kilder blive "reguleret som en bank snarere end et almindeligt selskab".
Det er dog stadig uklart, hvornår licens gives så en eventuel børsnotering kan finde sted.
Nyt AI-projekt skal give Ørsted mere data om fugleliv til fordel for klimaet
Ørsteds havvindmøller skal snart udstyres med en ny teknologi, der kan indsamle data om fugleliv og disses bevægelsesmønstre.
Denne teknologi skal Ørsted udvikle og kommercialisere sammen med den norske "deeptech"-strartup-virksomhed Spoor AI. Spoor anvender et nyudviklet AI-system til at holde øje med fuglelivet på og omkring havvindmølleparker.
Ørsted og venturekapitalvirksomhederne Nysnø Climate Investments (Nysnø), Wiski Capital, Norrsken Foundation og Antler har investeret seed-finansiering i Spoor AI.
Det er notorisk udfordrende at overvåge fugleadfærd, og derfor anvender havvindindustrien i øjeblikket modeller baseret på forsigtighedsprincippet til at estimere mulige kollisioner, når industrien designer vindmølleparker.
"Flere af de nyeste undersøgelser, herunder undersøgelser støttet af Ørsted, tyder på, at antallet af faktiske kollisioner er betydeligt lavere end det, der antages i de nuværende modeller," skriver Ørste i en pressemeddelelse til Computerworld.
Det lyder desuden:
"Data fra systemer som Spoors vil gøre det muligt for Ørsted og havvindindustrien at optimere projektdesignet for vindmølleparker yderligere og opføre havvindprojekter i et tilstrækkeligt højt tempo til at afbøde klimaforandringerne i overensstemmelse med målsætningen om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 °C."
Her er de tre mest hadede ord på arbejdspladsen
"Jeg hører hvad du siger" kan det være du har hørt din leder sige, lige inden han skød din idé ned. Og hvis du er træt af det udtryk så er du ikke alene.
Djøfbladet har undersøgt de ord, som deres læsere hader mest at høre på kontorerne.
Blandt flere hundrede udtryk, blev en vinder dog kåret, og du har med sikkerhed også hørt dette ord brugt i jobopslag, til morgenmøder eller som del af en mellemleders salgsgas.
Det er en spændende "rejse" at dykke ned i sådan et projekt, men også dét ord, som djøf'erne hader mest af alle floskler.
Hvorfor netop dette udtryk irriterer medarbejdere så meget, forklares således:
"Rejsemetaforen er det udtryk, djøf’erne hader mest. Det kan skyldes, at rejserne er det måske hyppigst brugte billede i jobopslag, der lover ”spændende udviklingsrejser”, ”unikke vækstrejser” eller ”at komme med på rejsen” – uden at specificere, hvad rejsen nærmere går ud på, eller hvor den går til."
Efter "rejse", som indtager en førsteplads på listen kommer altså "Jeg hører hvad du siger" og på en tredjeplads kommer "agil".
Blandt andre hadeord er også "Vi lægger sporene mens vi kører", "spille hinanden gode" og "vækste".