Artikel top billede

Bog: Sådan fungerer cyberkrigsførelse – kort og godt

I Bitskrieg: The New Challenge of Cyberwarfare samler mangeårig rådgiver for toppen af det amerikanske forsvar trådene og forklarer kort og præcist, hvad cyberkrig i praksis er for en størrelse og om, hvordan elektronikken udfordrer den gængse måde at føre krig på.

De fleste ventede, at Ruslands invasion af Ukraine ville blive suppleret af massive hackerangreb mod centrale vestlige samfundsinstitutioner, men det er indtil videre ikke sket.

Det betyder imidlertid langtfra, at cyberkrig er en død sild.

For dels er elektronisk krigsførelse meget mere end at hacke forsyningsselskaber, containerterminaler og trafiklys hos modstanderen. Dels kan den slags angreb jo sagtens komme sidenhen.

Vil man have et mere samlet indblik, er bogen Bitskrieg: The New Challenge of Cyberwarfare fra august sidste år et godt sted at begynde, og forfatteren, Dr. John Arquilla, har forudsætningerne på plads.

Blandt andet efter mange års indsats som rådgiver for talrige amerikanske forsvarsministre og militære ledere.

I Bitskrieg – i sig selv en fantastisk titel – samler han trådene og giver et præcist og opdateret overblik over, hvad der ligger bag det meget brugte ord ”cyberwarfare.”

Det er ikke mindst nyttigt, fordi en stor del af indsatsen i sagens natur er usynlig. Der er jo eksempelvis ingen grund til at reklamere med, at man udnytter umiddelbart uskyldige apps på de allestedsnærværende smartphones til at spore modstanderens troppebevægelser ned i detaljen.

Et andet element er at supplere traditionelt, kostbart isenkram såsom kamphelikoptere, fly, raketkastere og flådeenheder med langt billigere materiel, hvor avanceret elektronik spiller en hovedrolle.

Hvilket netop er et koncept, ukrainerne har bevist levedygtigheden af med deres dygtige anvendelse af små troppeenheder udstyret med smarte missiler og billige droner – som de i skrivende stund jo er ved at få mange flere af fra gode venner i vesten.

Militærtekniske bøger er ofte regulære mursten, man i en snæver vending kan anvende som kasteskyts mod en fremrykkende fjende.

Men også her udmærker Bitskrieg sig ved at komprimere sine pointer på kun ca. 200 sider, hvilket gør den langt mere overkommelig at give sig i kast med.

Forfatteren uddyber i øvrigt en række af sine pointer i et interview, man finder her.

Titel: Bitskrieg: The New Challenge of Cyberwarfare / Forfatter: John Arquilla