Nemt på nettet med Bluetooth og GPRS

Nye teknologier som Bluetooth og GPRS gør det hurtigere og nemmere at komme på internettet, uanset hvor man befinder sig. I to artikler kigger vi på, hvordan denne kombination virker i teori og praksis.

Ny teknologi

Når man sidder i lufthavnen og skal have sendt den sidste historie hjem, have tjekket de seneste salgstal eller bare læse sin mail, kan det gøres ved hjælp af en pc og en mobiltelefon med indbygget modem. Indtil nu har det dog været lidt af en pine at komme på nettet via telefonen. For det første er hastigheden for dataoverførsel over mobilnettet begrænset, og for det andet er det besværligt eller upraktisk at få pc'en og telefonen til at kommunikere.

Med traditionel dataoverførsel via GSM forbinder man telefonen til pc'en med et kabel eller med infrarøde stråler, og får mobiltelefonen til at ringe op til internetudbyderen. Man bliver typisk koblet på nettet med en beskeden hastighed på 9.600 bit i sekundet, og man skal betale minutpris for den tid, man er på. Hvis telefonen understøtter det, kan man benytte flere GSM-kanaler samtidig ved at få et High Speed Data abonnement, og så stiger hastigheden, for eksempel til 28,8 kbit/s. Sådanne abonnementer er noget dyrere end et almindeligt mobilabonnement.

To nye teknologier, nemlig GPRS og Bluetooth, gør det lettere at være mobil på nettet. Med GPRS, der står for General Packet Radio Services, overføres data i pakker over GSM-nettet, og man er kun koblet på, når man sender eller modtager data.

Man skal altså ikke ringe op, hver gang man vil på nettet, man tænder bare telefonen og beder om en dataforbindelse, når man skal bruge den. Man er så at sige altid på, og kan for eksempel modtage sine e-mails, så snart de ankommer. Hastigheden for dataoverførsel kan komme helt op på 115 kbit/s, men så hurtig bliver kommunikationen først om nogle år.

For telefonselskaberne er GPRS smart, fordi kapaciteten på mobilnettet bliver udnyttet bedre. Brugerne optager kun nettet, når det sendes eller modtages data, i modsætning til dataoverførsel over almindelig GSM eller High Speed Data, hvor brugerne skal være koblet på lige så længe, som dataforbindelsen ønskes opretholdt.

Bluetooth er en standard for trådløs radiokommunikation over korte distancer, og det kan for eksempel være mellem telefonen og computeren. Telefonen kan have kontakt med pc'en, selv hvis den ligger i inderlommen eller i en skuffe ti meter væk.

Det rette udstyr

Når Bluetooth kombineres med GPRS, kan man komme på nettet fra pc'en via en telefon, der er placeret mange meter væk. Det kræver selvfølgelig, at telefonen både understøtter GRPS og Bluetooth, og at den bærbare pc har indbygget Bluetooth eller udstyres med en eller anden form for Bluetooth-modul, for eksempel i et pc card.

Motorola Timeport 260 var den første GPRS-telefon på det danske marked, og nu er Ericsson klar med R520m, der tillige har indbygget Bluetooth. Senere på året kommer Nokia 6310 med GPRS og Bluetooth, og andre producenter er også på vej med lignende produkter.

Det danske firma Digianswer er blandt de førende producenter af Bluetooth-moduler som dette pc card.
I Danmark er det indtil videre Tele Danmark og Sonofon, der tilbyder GPRS-abonnementer. Hos begge leverandører koster abonnementet i øjeblikket 99 kroner i oprettelse, mens kvartalsafgiften er 240 kroner hos Tele Danmark og 300 kroner hos Sonofon. Hertil kommer et ganske afsindigt beløb for dataoverførsel, nemlig 25 kroner pr. megabyte, hos begge udbydere.

I løbet af efteråret vil adskillige pc-producenter lancere bærbare pc'er med indbygget Bluetooth-modul, og indtil da kan man investere i et Bluetooth pc card, der koster mellem 1.000 og 1.500 kroner. Hen ad vejen vil der dukke en række andre Bluetooth-enheder op, såsom headsets, printere og lommecomputere.

Dyrt og dårlig dækning

Med GPRS skal man være opmærksom på antallet af kilobytes, der overføres, frem for antallet af minutter, man er koblet på. Det kan betale sig at bruge nettet på den rigtige måde, idet e-mails uden vedhæftede filer for eksempel vil være billige at sende eller modtage, mens det kan være en dyr fornøjelse at surfe rundt på grafiktunge websider.

Det er folk på farten, der har glæde af GPRS, og det gælder ikke mindst på udlandsrejser. Tele Danmark meddeler, at der endnu ikke er indgået aftaler med udenlandske udbydere, mens det fra Sonofon forlyder, at man kan bruge GPRS i Sverige og Norge. Efterhånden vil GPRS blive implementeret i flere lande, og der vil blive indgået roaming-aftaler, nøjagtigt som tilfældet er med almindelig GSM.

GPRS er endnu i sin vorden, og teknologiens fremtidige succes afhænger både af pris, udbredelse og hastighed. I øjeblikket er prisen pr. megabyte vanvittig høj, og udlandsdækningen er nærmest ikke-eksisterende. Hastigheden afhænger af både telefon og abonnement, og den kigger vi på, når vi i næste uge prøver GPRS og Bluetooth i praksis.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere