Svimlende beløb er blevet sendt fra den danske skattekasse og ind i erhvervslivet som akut nødhjælp til nødlidende virksomheder under corona-pandemien.
I alt har 98.500 reelt aktive virksomheder i 2020 modtaget 33,6 milliarder kroner i kompensation fra de tre største ordninger - kompensation for udgifter til løn, tabt omsætning og faste omkostninger.
Det viser en ny analyse fra Danmarks Statistik, dækkende perioden
9. marts 2020 til 28. februar 2021.
Her har Danmarks Statistik fundet frem til, at 1.391 virksomheder inden for branchen konsulentbistand vedrørende informationsteknologi har modtaget kompensation.
Branchen dækker over en bred kam af it-konsulentbistand og it-ydelser med KMD, Netcompany og NNIT, som de tre største virksomheder i en branche på samlet 6.939 aktive virksomheder.
Ifølge Danmarks Statistik har omkring 20 procent af it-virksomhederne i denne branchekode altså modtaget kompensation af den ene eller anden slags under corona-krisen.
Det gør branchen konsulentbistand vedrørende informationsteknologi til en af de 20 brancher, hvor flest virksomheder er kompenserede.
Her er hovedpointerne
Blandt de andre konklusioner fra analysen, finder vi, at det største kompensationsbeløb for alle kompenserede virksomheder er bevilget til lønkompensation. Det tegner sig for i alt 15,1 milliarder kroner ud af de samlede 33 milliarder kroner.
Der er bevilget 10 milliarder kroner til kompensation for faste omkostninger og 8,5 milliarder kroner til mistet omsætning til selvstændige.
Måske ikke helt overraskende topper blandt andet frisør-, restaurations-, hotel- og rejsebranchen statistikkerne over mest kompenserede.
I alt 20 procent af alle kompenserede virksomheder, kan Danmarks Statistik i øvrigt fortælle, er placeret i København. Københavnske virksomheder har samlet modtaget 10,2 milliarder kroner - i gennemsnit lidt over 500.000 per virksomhed.