Siden Danmark lukkede ned 11. marts 2020 for at inddæmme pandemien, er milliarder af støttekroner blevet strøet ud til nødlidende danske virksomheder. For at undgå ventetider og lange sagsbehandlinger, blev kontrol med midlerne lempet markant.
For at undgå svindel med de økonomiske hjælpepakker, skulle en efterkontrol afdække, hvorvidt midlerne er røget retmæssigt hen.
Støtte for 28 milliarder kroner til over 100.000 virksomheder er uddelt, men efterkontrollen blev voldsomt forsinket, skriver DR.
I stedet for planmæssigt at gå i gang sidst i maj måned, blev Erhvervsstyrelsen efterkontrol forhalet til november på grund af et forsinket it-system.
Erhverstyrelsen kan dog fortsat ikke oplyse hvornår den varslede efterkontrol er klar. Ifølge mediet bruges ressourcerne hos styrelsen på primært at: ”It-understøtte og sagsbehandle ansøgninger om kompensation, så hjælpen kan komme ud til danske virksomheder."
Til trods for den manglende kontrol er antallet af sager begrænset. Indtil 1. februar er der registreret 198 politianmeldelser for svindel for sammenlagt 69 millioner kroner. Det er ud af godt 200.000 udbetalinger. I forbindelsen med støttekronerne blev Folketingets partier enige om at firedoble straffen for svindel med støttekronerne.
Hos de danske it-selskaber har 18 procent modtaget hjælpepakker ifølge en undersøgelse foretaget af Computerworld og brancheforeningen IT-Branchen.
Læs mere her: Hver syvende danske it-selskab har fyret og hver 10. har sat medarbejderne ned i løn under corona-krisen