De to brancheorganisationer, RIAA og MPAA, der varetager interesserne for henholdsvis musik- og filmindustrien i har lidt endnu et nederlag i kampen mod fildeling, men vil nu gå til den amerikanske højesteret for at få medhold, skriver ZDNet.com.
For tre år siden sagsøgte organisationerne i fællesskab Grokster, Streamcast og Kazaa's oprindelige moderselskab for at være skyldig i brugernes deling af ulovlig musik. Men tjenesterne blev frifundne på anklagerne sidste år.
Juristerne vil ikke kriminalisere tjenesterne mere end andre firmaer, hvis produkter kan misbruges til ulovligheder.
- De sigtede distribuerer og supporterer software, der kan bruges på både lovlig og ulovlig vis. Derfor er Grokster og Streamcast ikke i det væsentlige forskellige fra firmaer, der sælger videooptagere eller kopimaskiner, der også kan bruges til at bryde en copyright, sagde dommer Stephen Wilson i sin bedømmelse i den oprindelige sag, skriver nyhedstjenesten.
Dommen medførte straks et branche-ramaskrig, og blevet forsøgt prøvet af igen og igen? men uden held.
Fredag besluttede den amerikanske landsret at fastholde dommer Wilsons afgørelse. Det har fået RIAA og MPAA til at gå sammen om at appellere til den amerikanske Højesteret.
Lovforslag afvist
Samme dag kom anden del af den totrinsraket, der har slået luften ud af organisationerne. Den såkaldte Induce Act blev ikke vedtaget i det amerikanske senat, skriver Reuters.
Lovforslaget skulle gøre det nemmere at sagsøge firmaer, hvis produkter "inducerer" eller lægger op til ulovlig brug og brud på ophavsretten.
Induce Act rettede sig mod fildelingsnetværk, og har været genstand for en del opmærksomhed fra forbrugergrupper og firmaer.
Dommer Wilsons kendelse er blevet vel modtaget af flere forbrugerorganisationer, der mener, at Højesteret bør afvise at tage appellen op, da sagen i store træk minder om Betamax-sagen om videobånd fra 1984.
Dengang blev producenten ligeledes frikendt for at have lavet et produkt, der kunne bruges til at bryde ophavsretten.