Danmark fik som ventet et nyt husholdningsbudget for 2021 i løbet af den forgangne weekend.
Den nye finanslov, som regeringen har forhandlet på plads med støttepartierne, rummer flere interessante punkter set med digitaliserings- og it-branche-øjne.
Den omstridte bredbåndspulje fortsætter eksempelvis i 2021. Der er afsat 100 millioner kroner til det formål i budgettet, som får følgende ord med på vejen i aftalen om finansloven:
“Regeringen og Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet er enige om at understøtte, at flere husholdninger og virksomheder på tværs af hele landet har adgang til hurtigt bredbånd. COVID-19-krisen har også tydeliggjort vigtigheden af hurtigt bredbånd. I den forbindelse kan bredbåndspuljen bidrage til en forbedret bredbåndsdækning i de områder, hvor markedet ikke af sig selv sikrer tilstrækkelig udrulning.”
Så sent som i september sagde klima-, energi-, og forsyningsminister Dan Jørgensen ellers i et samråd, at bredbåndspuljen ikke ville fortsætte i 2021.
Det kan du læse mere om her:
Danmarks teleminister slår fast: Denne gang skal Bredbåndspuljen sløjfes
Halv milliard til digitaliseringsfond
Finansloven for 2021 lancere en ny såkaldt digitaliseringsfond, som der afsættes 125 millioner kroner om året til i 2021-2024.
Fonden skal “bidrage til udviklingen af nye digitale løsninger, dels ved at understøtte en mere sammenhængende og effektiv offentlig sektor, som rummer potentialer i understøttelsen af Danmarks ambitioner på klimaområdet. Og dels ved at understøtte erhvervslivets digitalisering og automatisering for at styrke danske virksomheders konkurrenceevne og til gavn for vækst, beskæftigelse og eksportmuligheder.”
Det konkrete indhold af planerne om fonden er ikke på plads endnu og skal aftales af regeringen og støttepartierne.
Hjælp til digitalisering og grøn omstilling i mindre virksomheder
Finansloven byder også på et nyt virksomhedsprogram, som skal hjælpe mindre virksomheder til digitalisering og grøn omstilling.
De såkaldte SMV’er vil kunne få “finansieret rådgivning om grøn og digital omstilling, vækstrådgivning og forretningsudvikling samt indkøb af konkret teknologi, produktionsudstyr, software mv., som kan bidrage til omstillingen af virksomheden”
“Programmet vil være særlig relevant for SMV’er i hårdt ramte områder og vil også kunne understøtte virksomhedernes overgang til en mere bæredygtig, grøn og konkurrencedygtig forretning”, står der i aftalen om finansloven.
Whistleblower-ordning sat på skinner
Alle ansatte i det offentlige og i private virksomheder skal have bedre mulighed for at indberette lovovertrædelser og andre alvorlige forhold.
Regeringen fremsætter i første kvartal af 2021 en såkaldt whistleblower-lov, som “skal give alle ansatte mulighed for at indberette til whistleblowerordninger”.
Loven skal “sikre en omfattende og sammenhængende ramme for beskyttelse af whistleblowere i Danmark.”
Forslaget er en del af gennemførelsen af EU’s whistleblowerdirektiv i dansk ret, fremgår det af aftalen om finansloven, som du kan læse mere om her.