Amerikanske politikere og interessegrupper fra underholdningsindustrien vil ikke have mere vrøvl med pirater.
Derfor er der hele fire lovforslag under behandling, der skal gøre det så surt for de amerikanere, der downloader og deler ulovlige filer, at de holder op med det.
Lovforslagene har forskelligt sigte, men meningen er klar: Det skal blive sværere at være pirat i USA.
Forslagene møder massiv kritik fra forbrugerorganisationer og fra fraktioner i it-branchen, hvor kritikken blandt andet går på, at lovforslagene rammer alt for bredt.
Fredløse optagere
Det amerikanske senat skal blandt andet beslutte sig for, om det skal være muligt at sagsøge firmaer og personer bag produkter, der kan føre til at en copyright kan blive overtrådt.
Lovforslaget vender sig egentligt mod peer-to-peer-industrien (P2P), men kan komme til at ramme i flæng. Det mener adskillige grupperinger, der har vendt sig mod forslaget og som kritiserer den i yderst skarpe vendinger.
Holder teknologi- og servicefirmaer ansvarlige, hvis deres produkter eller services bliver fundet skyldige i at opfordre til at bryde copyright, for eksempel gennem at piratkopiere film eller musik. Sigter mod P2P-softwarefirmaer, men kunne have store konsekvenser for andre typer af kopieringsteknologi. Vil gøre det lovligt at lave en enkelt kopi af DVD'er. Kan eventuelt skrives ind i Induce-forslaget. Lovforslaget vil gøre det muligt at retsforfølge pirater i civile søgsmål, der har en mindre bevisbyrde. Det bliver dermed mere sandsynligt, at piratanklagede kan blive straffet. Denne lov blev for nyligt vedtaget i Senatet. Dette forslag sænker grænsen for, hvornår det er bevist, at der er tale om pirateri. Personer, der med 'hensynsløs negligering' (af loven, Red.) skaber mere end 1000 ulovlige kopier, eller gør værker tilgængelige for videre kopiering, kan straffes med fængsel. |
Dermed kan produkter med helt legitime formål også dømmes fredløse. Selv journalister, der i arbejds-øjemed anmelder en digital optager, kan blive ramt af loven, hvis den bliver vedtaget.
Modstandere af lovforslaget indvender, at dette vil skræmme firmaer og investorer væk fra at skabe nye produkter i stil med Ipod, Tivo og andre digitale optagere. Måske vil de ikke engang kaste sig ud i at skabe nye versioner af allerede eksisterende produkter.
Sporene skræmmer
Måske virker alle disse tiltag. For de gode gamle Napster-dage, hvor nettet bugnede af folk, der delte musik på livet løs, er for længst ovre.
Kazaa har nu 16 millioner brugere, og det er halvt så mange som i velmagtsdagene. Andre ad de mere kendte fildelingsnetværk kan melde om samme tendens.
Måske har underholdningsindustrien vundet, og folk er begyndt at opføre sig pænt. Eller også det kunne tænkes, at de flygter til de mindre P2P-netværk, der 'sværmer'.
I stedet for en centralt styrede downloads, som var det, der fik Napster ned med nakken i sin tid, bruger netværk som Edonkey og Bittorrent swarming, der betyder, at filerne bliver downloadet portionsvis fra forskellige brugere.
Disse grupper har mere end fordoblet antallet af brugere siden sidste år.
Andre pirater bruger Usenet-grupper, eller opretter private netværk. Flere og flere bytter også simpelthen USB-enheder med filer på.
Den aggressive amerikanske indsats mod pirater har også andre bivirkninger.
En nylig undersøgelse viste, at 60 procent af dem, der aldrig har downloadet noget, ikke engang tør downloade musik fra lovlige musikbutikker på nettet. De er simpelthen bange for at blive sagsøgt.
Til gengæld ser det ud til, at musiksalg på nettet er i massiv fremgang.