En ny klageportal på nettet skal gøre det nemmere at være forbruger og samtidig spare Forbrugerklagenævnet for at spilde tid og penge på klager, som afvises.
Forbrugerstyrelsen står bag Klagetjek.dk, som gør det muligt for den forurettede forbruger at tjekke, hvad man kan klage over og derefter selv oprette en klagesag og betale klagegebyret online.
Antallet af klager, der ender hos Forbrugerklagenævnet stiger med seks procent om året.
Men der er mange, der ikke kan overskue, hvad der egentligt skal til, hvis man skal klage.
Hver femte klage afvises
Derfor bliver hver femte klage afvist, oplyser Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.
- Det er et problem, at cirka 20 procent af samtlige klager til det offentlige Forbrugerklagenævn afvises, fordi de ikke opfylder betingelserne for at blive behandlet, siger fuldmægtig Christian Lüders fra Forbrugerstyrelsen.
Portalen indeholder derfor detaljerede guides til at klage og overvejelser, man børe gøre sig, inden man klager over varer eller ydelser.
Der er også en slags klagerådgiver, der kan screene en konkret klage, og vurdere, om der er en sag, og om Forbrugerklagenævnet i givet fald er den rigtige instans.
Forbrugeren skal ordne det selv
Klagetjek.dk lægger samtidig op til, at den handlende og forbrugeren forsøger at ordne sagen imellem sig, inden at der bliver rejst en klagesag.
Derfor er der hjælp på sitet til at skrive et klagebrev, og der er også gode råd til den erhvervsdrivende, der modtager en klage.
- Jeg kan godt lide princippet om, at forbrugeren og den handlende selv skal forsøge at løse problemet i mindelighed, før man trækker et klagenævn ind i sagen. Ved at guide forbrugerne sikrer vi, at Forbrugerklagenævnet bruger sine kræfter på de rigtige sager, udtaler familie- og forbrugerminister Henriette Kjær (K).
Forbrugerstyrelsen regner med, at portalen vil mindske mængden af ubegrundede klager, og klager, hvor det ikke er til at sige, hvem der har ret.
Et forsigtigt skøn er, at portalen vil kunne nedbringe antallet af klager med 10 procent, men det skulle til gengæld øge mængden af klager, der er hold i.