Det er velkendt, at vi gennem vore smartphones har mere computerkraft i lommen end tusindvis af teknikere og astronauter havde til rådighed under Apollo-programmet.
Det er til gengæld noget mere usikkert, hvor alle vores ufatteligt mange data behandles og gemmes.
Det er emnet for en ny udstilling – kaldet Data Data Data – som arrangeres af Danmarks Tekniske Museum i samarbejde med Catch - Center for Art, Design and Technology.
Data Data Data åbner 26. juni på Kulturværftet i Helsingør. Den stiller skarpt på, at hver enkelt person i dag efterlader et så enormt dataaftryk, at det rummer dybt personlig viden om eksempelvis færden, interesser og venner.
Men at vi faktisk hverken ejer disse dybt private informationer selv eller ved særlig meget om, hvor og hvordan de behandles eller hvem, der kigger med.
”Det stiller os overfor nogle nye dilemmaer, hvor vi kan finde inspiration og nye perspektiver i gamle teknologier til at håndtere de udfordringer, som vi står med,” siger Jacob Thorek Jensen, museumsinspektør på Danmarks Tekniske Museum.
Udstillingen viser også, hvordan opbevaring, behandling og forståelsen af data har udviklet sig gennem tiden.
Der er eksempler på lagring af data i forskellige medier fra slutningen af 1700-tallet og 1800-tallet til flere af de teknologiske nybrud, der sker i løbet af det 20. århundrede, bland andet med magnetisk lagring af data og optisk lagring.
Titel: Data Data Data. Praktisk information: Udstillingen kan opleves fra den 26. juni på Kulturværftet, Allegade 2, 3000 Helsingør. Udstillingen har åbent tirsdag og torsdag fra kl. 13 til 18. Der er gratis entré.