Efter flere års nedtur er salget af servere på verdensplan eksploderet i takt med, at især virksomhederne igen har fået mod på at investere i it. Det er især salget af servere til større firmaer, der battede i andet kvartal, hvor serverleverandørerne samlet set fik 7,7 procent mere i omsætning.
Det er en stigning, der giver 70,7 milliarder kroner i samlet omsætning, fremgår det af en ny rapport, som analysehuset Gartner har udarbejdet.
Gyserår for Hewlett-Packard
Globalt set er der blevet solgt 1,6 millioner servere, og det er en stigning på 24,5 procent, når man sammenligner med andet kvartal sidste år.
Og for en gangs skyld kan man tale om at det er det globale salg, der har fremgang. Samtlige regioner har ifølge Gartner oplevet fremgang i server-salget.
Sun Microsystems og Dell fik for alvor en større bid af markedet på bekostning af Hewlett-Packard og IBM.
Det kan mærkes hos HP, der dog fører med 463,489 solgte servere i kvartalet, hvilket svarer til en forøgelse på 22,7 procent. Til gengæld er omsætningen faldet yderligere fem procent efter et katastrofalt kvartal.
Det har ført til omgående intern handling hos HP; blandt andet fyringen af Kasper Rørsted sidste uge. Han var chef for Customer Solutions-gruppen i Europa, Mellemøsten og Afrika.
Linux har vokseværk
Men det er stadig IBM, Hewlett-Packard og Sun, der fører an målt på øget omsætning. Det skyldes primært de dyre Unix-servere, der stadig er en stor del af produktporteføljen.
Dell fokuserer på de noget billigere servere, der er baseret på Intel-chips, og det har betydet en større bid af markedet sammenlignet med sidste år. Dell har solgt for syv milliarder kroner, og det er årsagen til en vækst på 20 procent.
IBM kom af med 238,721 servere, og selvom det var en stigning på 18,5 procent betød det tabte markedsandele.
Sun fik med sine 90,487 solgte servere en vækst på 38,4 procent, og det er den største vækstrate hos dem alle.
Den hurtigst voksende del af markedet er de Linux- eller Windowsbaserede servere, der gennem adskillige kvartaler overgår de Unix-baserede i antal.
Det er specielt Linux, der kan mærke fremgangen. Der er blevet solgt 61,6 procent flere Linux-servere, og det øger omsætningen med 54,6 procent. Linux har nu 9,5 procent af servermarkedet.