Klumme: Jeg har lige læst Michael Wolffs ”Fire and Fury: Inside the Trump White House”. Det er, måske lidt overraskende, årets bedste bog om ledelse.
Den er faktisk så god, at jeg straks vil opfordre Saxo eller Amazon til at sælge den i en sampak med Simons Sineks ”Start With Why”.
Læsevejledningen er faktisk helt simpel: Start med Sinek. Her bliver du inspireret til at arbejde med argumenter, planer og idéer. Og læs så Michael Wolffs bog. Ikke fordi, du skal blive klog på Trumps politik, for han har tilsyneladende ikke en.
Men du skal læse Fire and Fury, fordi den er et skræmmende eksempel på, hvad der sker, når du ikke har en plan, en strategi eller bare en nogenlunde fast overbevisning.
Står Wolffs bog til troende, havde Trump ingen plan, da han ankom til Det Hvide Hus. Selvfølgelig havde han lovet en mur mod Mexico, men det var – ifølge Wolff – dybest set et politisk løfte. Et af den slags, der ikke overlever længe, når en politiker først får sat sig i stolen og kigget på budgettet.
Regnede ikke med at vinde
Men Trump havde ingen plan. Han og hans team regnede ikke med at vinde. Var der endelig en eller anden form for plan, var det, at Hillary vandt, og at Trump og hans team derefter kunne bruge de næste par år som velbetalte talere og tv-personligheder.
Men Trump vandt. Uden en plan, en strategi eller blot en sammenhængende overbevisning om andet end sin egen persons vigtighed. Hvis du er havnet i spidsen for biksen, må du jo kunne et eller andet?
Resultatet var og er en ledelse i totalt kaos. Det er uskønt, det er rodet, og det er set før.
Det er Apple lige før Job’s genkomst. Der, hvor firmaet var en skygge af sig selv og prøvede at overleve ved at rebrande andres printere og sælge dem som Apple-produkter.
Det er det rådvilde Microsoft under Ballmer. Der, hvor den markedsledende Pocket PC-division blev skubbet fra direktør til direktør i en slags absurd corporate stoleleg, og hvor hovedproduktet Windows 8 pludselig var et styresystem til tablets.
Alternativ til strategi er ikke mavefornemmelser
Da disruption-hypen var på sit højeste, var det populært at hævde, at strategi er død. At verden nu bevæger sig for hurtigt til de store planer.
Det kan der være noget om. Men alternativet til den forkromede store strategi er ikke fraværet af planer overhovedet. Alternativet er værdier, planer og strategisk tænkning.
Uden disse værktøjer bliver det hele til hovedløs handling. Har man først én gang prøvet at arbejde i sådan et miljø, så ved man, hvordan det påvirker arbejdsglæden og resultaterne.