Nyt chipsæt til Athlon 4

ProSavage KN133 fra VIA med integreret grafik understøtter de nye processorer fra AMD.

Indhold

Et nyt chipsæt fra taiwanske VIA skal sikre succesen for Athlon 4 til bærbare pc'er. VIA ProSavage KN133 med integreret Savage4-grafik er lavet specielt til bærbare pc'er med Athlon 4 eller den nye mobile Duron, og chipsættet vil gøre det nemmere for producenterne at fremstille små og billige pc'er.

De to chips, der udgør chipsættet.
Der kræves ikke særlig hukommelse til grafikken, idet chipsættet deler hukommelse med resten af systemet. Både grafikchip og grafikhukommelse kan således spares væk, og det nedsætter de samlede omkostninger til den bærbare pc, samtidig med at pladskravet bliver mindre. I forvejen er der adskilige chipsæt med integreret grafik på markedet, men ProSavage KN133 er det første chipsæt til bærbare pc'er, der både byder på grafik og delt hukommelsesarkitektur.

Grafikdelen stammer fra firmaet S3, som VIA købte for nylig. Man kan undre sig over, at det er den tre år gamle Savage4 frem for Savage2000, der udgør den grafiske kerne i chipsættet, men det skyldes nok, at Savage2000 aldrig kom til at fungere tilfredsstillende. Den delte hukommelse kan ikke undgå at påvirke den samlede systemydelse negativt, men den grafiske ydelse er god nok til at slå Intels 815E chipsæt, og der er også blevet plads til MPEG2 motion compensation, der sørger for at dvd-film afspilles uden hakker.

Strømforbrug er helt essentielt, når det kommer til bærbare pc'er, og derfor er der indbygget særlige faciliteter til strømstyring i KN133. Der slukkes automatisk for de dele af grafikkernen, der ikke er aktive, men alligevel bruger chipsættet cirka to watt, bare pc'en er tændt. Det maksimale strømforbrug er omkring 3,25 watt.


Denne FIC med Athlon 4 er den første bærbare pc med ProSavage KN133 chipsæt. Den kommer sandsynligvis til Europa under et andet navn.

I øvrigt understøttes den mobile Athlon 4 af VIA Apollo KT133A og ALi MAGiK 1, og alle tre chipsæt kan også benyttes i stationære pc'er. Indtil videre er Athlon 4 at finde i Compaq Presario 1200 og her benyttes chipsættet KT133A. FIC har demonstreret en bærbar pc med KN133, men chipsættet kommer først på markedet om nogle måneder. Som sædvanlig i hardware-branchen er produktet blevet lanceret lang tid før det reelt kommer i handlen.

Det skal blive spændende at se, om AMD er i stand til at trænge ind på markedet for hurtige bærbare pc'er. I hvert fald skal der ikke herske tvivl om, at Athlon 4 er både hurtigere og billigere end den mobile udgave af Pentium III.

Den nye processorkerne, der benyttes i Athlon 4, vil også være at finde i en ny processor til dual-systemer, som lanceres om et par uger. Senere kommer der også nye Athlon til almindelige stationære pc'er, og den 1,4 GHz Athlon, der lanceres i starten af juni, bliver den sidste med den "gamle" Athlon Thunderbird processorkerne. AMD vil endnu ikke afsløre, om disse nye processorer også kommer til at hedde Athlon 4.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere