Der er i dag 13.575 ansatte i den danske telebranche. De er ansat i en en lang række selskaber, der i 2016 havde en samlet omsætning på 38 milliarder kroner.
Oplysningerne stammer fra en ny rapport fra Energistyrelsen, og de slår en tyk streg under, at telebranchen er big business også her i lille Danmark.
Læs mere her: Nu afsløres den reelle situation i den danske telebranche
Det gælder også selskabernes investeringer i markedet, der var på 6,9 milliarder kroner i 2016.
2017 tegner på alle måder til at blive et helt afgørende år for den danske telebranche - ikke mindst hvis man fokuserer på selskaberens fremtid.
Vi vurderer, at der er især er tre skelsættende begivenheder i den danske telebranche i 2017.
1) Nyt teleforlig
Det nuværende teleforlig, der sikrer rammer og vilkår for den danske telebranche, blev vedtaget helt tilbage i 1999. Dengang var 3G endnu ikke kommet på markedet - i dag er vi i fuld gang med 4G, og snart kommer også 5G buldrende.
I 1999 hed TDC stadig Tele Danmark, bredbånd var ikke hvermandseje, og smartphones og tablets var slet ikke noget, der optog hr. og fru Danmark.
Derfor er det også på høje tid at få gentænkt hele det politiske rammeværk, der er fundamentet for investeringerne og konkurrencen i den danske telebranche.
Fremlægger udspil efter sommerferien
Det arbejde begynder for alvor på den anden side af sommerferien, når regeringen kommer med sit udspil til et nyt teleforlig.
"Teleudspillet skal være ambitiøst. Vi skal sikre, at Danmark også fremover er er med helt fremme med teleudviklingen," har Lars Chr. Lilleholt (V), Energi-, forsynings- og klimaminister, udtalt.
"Det handler om at få lavet et forlig, der også omfatter så mange partier i Folketinget som muligt. Også for at sikre, at de rammevilkår, der gælder, også gælder i fremtiden," sagde han i sidste måned.
Det nye teleforlig står til at blive afgørende for den danske telebranche ikke bare her i 2017, men i mange år frem.
Læs mere om det her: Nedtælling i den danske telebranche: Nu kommer ekstremt vigtigt politisk udspil - alle venter i spænding
2) Nye roaming-regler
2017 har også allerede budt på en anden skelsættende begivenhed i den danske telebranche - og ikke mindst for de danske mobilbrugere.
Den 15. juni trådte EU’s nye roaming-regler i kraft, og dermed bliver sommeren 2017 den første, hvor danske mobilbrugere frit kan bruge data i andre EU-lande uden at skulle bekymre sig om regningen.
Med EU’s indgreb er der sat en stopper for roaming-afgifter på ikke mindst data, når man som EU-borger rejser til et andet land i EU/Europa og bruger mobilnettet i det pågældende land.
Hvor stor bliver regningen?
Det store spørgsmål nu er, hvordan det vil ændre vores forbrug, når vi kan tale, sende sms'er og bruge data i et andet land i Europa uden ekstra omkostninger.
Teleselskaberne har allerede taget forskud på de udgifter, de nye roaming-regler medfører, ved at hæve priserne på mange af deres mobilabonnementer.
Men selvom priserne er hævet med 10 til 20 kroner om måneden, budgetter eksempelvis YouSee med, at det kommer til at koste selskabet 150 millioner kroner her i 2017, når danske mobilkunder roamer løs rundt omkring i Europa, og YouSee skal betale regningen til de udenlandske selskaber.
Læs interviewet: Nu stiger prisen på YouSees mobilpakker - men YouSee mister stadig 150 millioner kroner
De nye roaming-regler er dog ikke bare afgørende for selskabernes økonomi, for reglerne tjener naturligvis også det formål at gøre mobiltelefoni og internetadgang til noget, man for alvor kan tage med sig rundt omkring i Europa.
Det er en ny epoke i mobiltelefoniens historie.
Læs mere her: Få styr på de nye roaming-regler: Her er vilkårene hos dit mobilselskab - så meget data kan du bruge
3) Fibernetværk åbnes op
Eniig og SE, to af de helt store spillere på det danske marked for fiberløsninger, har over de seneste uger begge meldt sig klar til at åbne for adgangen til deres netværk i 2018.
Herefter har Dansk Energi, der repræsenterer alle energiselskaberne, meddelt, at de åbne netværk er et mål, som hele branchen nu har:
Læs mere her: Alle danske fiberselskaber er klar til at åbne deres net for andre leverandører
Når fiberselskaberne åbner for, at andre selskaber kan leje sig ind på infrastrukturen, opstår muligheder for nye koncepter og produkter.
Det betyder, at forskellige udbydere af bredbånd, tv-pakker og IP-telefoni vil kunne udnytte allerede eksisterende infrastruktur, så udbredelsen af fiberbredbånd og de tilhørende tjenester kan øges endnu mere.
Åbningen af de danske fibernet kan få helt afgørende betydning for det danske bredbåndsmarked i de kommende år. Som vi skrev i sidste uge, bliver lejeprisen dog afgørende for den betydning, som netværksåbningerne får:
Hold øje med nye mega-trends
De tre nævnte begivenheder er dog slet ikke de eneste, der er afgørende for den danske telebranche.
Eksempelvis er der fuld gang i en større konsolidering blandt fiberselskaberne her i landet. Senest har GlobalConnect valgt at købe Nianet.
Læs mere her: Med GlobalConnects gigant-opkøb af Nianet går den vilde jagt på de danske erhvervskunder - kan TDC modstå presset?8/url]
Den form for konsolidering, vi ser på markedet her i 2017, er med til at ændre både styrkeforholdet selskaberne imellem og selskabernes økonomi.
Samtidig er det også svært at tale om telebranchen i 2017 uden at komme ind på emner som 5G og internet of things. Det er områder i kraftig vækst, som vil ændre branchen og markedet over de kommende år. Det er allerede begyndt.
Meget mere om den danske telebranche:
Nyt dansk teleforlig på trapperne: Nu afsløres den reelle situation i den danske telebranche
Alle venter i spænding på nyt dansk teleforlig: Her er syv konkrete bud på, hvad der skal stå i det
Få styr på de nye roaming-regler: Her er vilkårene hos dit mobilselskab - så meget data kan du bruge
Nu sker det: Alle danske fiberselskaber er klar til at åbne deres net for andre leverandører
Masser af hype om det nye 5G - men teleindustrien har altså en ganske alvorlig udfordring
5G-nedtur truer: Vesteuropa og Danmark kan blive tabere i 5G-kapløbet