Alle danskere skal have adgang til lynhurtigt bredbånd - og især med 5G opstår nogle helt nye muligheder, der skal udnyttes.
Det er et af punkterne i den netop fremlagte rapport fra Digitalt Vækstpanel.
Her kommer 15 medlemmer med viden om den digitale udvikling og dansk erhvervsliv med anbefalinger til regeringen om, hvordan Danmark og danske virksomheder får den digitale førertrøje på.
Læs også: Her er opskriften på Danmarks digitale fremtid: 33 it-anbefalinger til regeringen
Blandt anbefalingerne er ambitiøse 2025-mål for den digitale infrastruktur, herunder ikke mindst udrulning af 5G.
"God mobil- og bredbåndsdækning er nødvendigt for, at danske virksomheder kan høste gevinsterne af de digitale muligheder," lyder det indledningsvist.
Her er anbefalingerne
Herefter kommer Digitalt Vækstpanel med flere konkrete anbefalinger:
- "Når regeringen og teleforligskredsen udarbejder et nyt teleforlig, skal der sættes ambitiøse 2025-mål for den digitale infrastruktur, der sikrer, at alle borgere og virksomheder har adgang til hurtigt internet i hele landet i 2025, og samtidig skal der ske en større udrulning af 5G."
- "Regeringen skal udarbejde en handlingsplan for udrulning af 5G og arbejde for, at der er tilstrækkelige frekvensressourcer til rådighed til 5G-formål, så Danmark er blandt de førende lande til udrulning af 5G, ligesom Danmark var med 3G og 4G."
- Ved de kommende frekvensauktioner over fx 900 MHz- eller 700 MHzfrekvensbåndene bør regeringen stille meget ambitiøse dækningskrav, uanset om det reducerer statens provenu fra auktionerne, og et evt. provenu bør øremærkes til at styrke den digitale infrastruktur."
"Selvom Danmark i en europæisk sammenhæng har en god mobil- og bredbåndsdækning stiller den hastige digitale udvikling større krav til hastighed, dækning mv," lyder det om baggrunden for, hvorfor det er nødvendigt at se nærmere på mobil- og bredbåndsdækningen i Danmark.
Dansk Energi: Her skal vi også have et mål
Dansk Energi - der blandt andet repræsenterer fiberselskaberne - skriver i en kommentar til Computerworld, at det er vigtigt ikke kun at have mål for adgangen, når det kommer til digital infrastruktur i 2025.
"Et 2025-mål bør ikke kun have fokus på, hvor mange husstande og virksomheder som kan få adgang til en digital infrastruktur med gigabit-hastigheder, men bør også have et mål om, hvor mange der i 2025 så rent faktisk også køber og bruger de hurtige forbindelser."
"På den måde sættes der det nødvendige fokus på at stimulere efterspørgslen og brugen. For det er trods alt i brugssituationen, at vækstskabelsen ligger," lyder det fra Thomas Woldiderich, branchechef for telepolitik i Dansk Energi.
"I Danmark har vi i høj grad fået udbredt en digital infrastruktur i verdensklasse rigtig mange steder. Det skyldes ikke mindst energiselskabernes udrulning af fibernet, som har passeret 500.000 tilslutninger og bevirket, at over en million husstande og virksomheder i dag kan kobles på fiberen."
"Men vi er slet ikke i mål med at sikre udbredelsen af en digital infrastruktur i verdensklasse til alle, og derfor er et 2025-mål helt oplagt," forklarer Thomas Woldiderich.
Han uddyber:
"I Sverige har regeringen før jul lanceret et 2025-mål for udbredelse af digital infrastruktur som fokuserer på udbredelsen af gigabit højhastighedsforbindelser. Det bør vi simpelthen også have i Danmark, hvis vi gerne vil være blandt de førende digitale nationer."
Læs også:
Her er opskriften på Danmarks digitale fremtid: 33 it-anbefalinger til regeringen