Støv hyppigste årsag til server-brande

Støvansamlinger i de blæsere, som afkøler de store servere, er den hyppigste årsag til brand i serverrum og maskinsstuer. Er uheldet først sket, er det umuligt at finde brandkilden, fordi blæserne spreder røgen hele tiden. Brandhæmmende luftarter kan være en løsning.

Måske skriver serverfabrikanterne, at der ikke stilles særlige krav til det miljø, som serveren opstilles i, men det er mere marketing end realisme.

Dagens servere er forsynet med massevis af blæsere og temperaturstyring, hvilket sikrer, at serveren ikke får hedeslag.

Paradoksalt nok udgør disse blæsere faktisk også en risiko, for den hyppigste årsag til brand i maskinstuer er ifølge sikringsvirksomheden Falck Securitas støvansamlinger i netop blæsere.

Støv samles i blæserne

- Støv med fine partikler samles netop i blæserne, og støv er sammen med luft eksplosivt. Uheldigvis er støv også ledende, så større støvansamlinger kan blive selvantændende. Og er der ikke periodisk service på en server, så bliver blæserne ikke renset, siger sikkerhedskonsulent René Jørgensen, Falck Securitas.

René Jørgensen fortæller, at en sådan brand er ulmende og ryger særdeles meget.

Dertil er det umuligt at finde brandkilden i et serverrum, da blæserne netop spreder røgen. Og stoppes ventilationen ikke automatisk ved brand, vil branden næres, da der blæses ny iltholdig luft ind i maskinstuen.

- Åbner man døren til en brand i en maskinstue, vil man blive mødt af en kvælende sort røg og i værste fald af en røgeksplosion, der kan være dræbende. Og man kan kun gøre noget, hvis man har kendskab til brandbekæmpelse, siger René Jørgensen.

Det eneste man kan gøre er at afbryde strømmen, hvis det er muligt og vente på brandvæsenet. Og afhængigt af situationen vil brandvæsenet måske sprøjte først og stille spørgsmål bagefter.

Og så er it-systemerne for alvor færdige.

Kan ikke overleve
Der er ingen it-installationer, der overlever et sekund, hvis brandvæsenet begynder at pumpe 3.200 liter vand i minuttet ind i lokalet, hvilket er vandstrømmen fra en brandbil, der kører med fuld blæs.

Hvad nu hvis det brænder i lokalet oven over serveren?

- Så er man solgt! Vand adlyder tyngdeloven og siver ned. Derfor vil man kunne risikere en oversvømmelse i maskinstuen, med mindre man har installeret specielle fugtighedsalarmer siger René Jørgensen.

I heldigste fald kortsluttes elforsyningen og serverne oplever et strømafbrud. I værste fald får man en maskinstue fuld af fugtigt it-affald.

- På grund af det nedsivende vand er det også en rigtig dårlig idé at gemme backupbåndene i et skab i kælderen, siger René Jørgensen og gør opmærksom på at ingen af markedets brandskabe er garanteret vandtætte.

Kuren for disse problemer er alarmer og automatisk brandbekæmpelse.

- Som minimum bør man have en røgalarm, som kan høres et sted, hvor nogen kan reagere - også efter lukketid. Det bedste er en røg- og branddetektor, der er koblet til et automatisk brandanlæg. Denne installation kan kombineres med en vanddetektor, siger René Jørgensen.

En automatisk brandbekæmpelse består af et anlæg, der blæser en brandhæmmende luftart ind i lokalet.

Tidligere var det luftarten halon, men det er i dag forbudt at bruge denne luftart af milliøhensyn.

I dag bruges luftartsblandingen inergen, der for øvrigt er en dansk opfindelse. Inergen er uskadelig for både mennesker og it-udstyr og virker brandhæmmende ved at reducere iltindholdet i lokalet.

- Et sådan anlæg sikrer, at den lille brand i maskinstuen ikke udvikler sig til en katastrofe, slutter René Jørgensen.

Denne artikel stammer fra fredagens "Storage & Server"-særtillæg til den trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere