Telia trues med kæmpebøder for 3G-smøl

Telias norske datterselskab Netcom er så langt bagefter med udbygningen af sit 3G-netværk, at myndighederne truer med dagbøder. Bøder på 200.000 kroner om dagen var tidligere med til at få Tele2 til at forlade norsk 3G.

Teliasoneras norske datterselskab, Netcom, lever ikke op til sin forpligtelse til at udbygge et 3G-netværk. Det norske Post- og Teletilsynet (PT) anbefaler derfor, at Telia-datteren idømmes dagbøder, indtil netværket er i luften.

Det fremgår af et brev, som PT har sendt til det norske transport- og kommunikationsministerium (Samferdselsdepartementet), der nu skal beslutte, om Netcom skal gribe dybt i lommen og betale for 3G-smølet.

De norske myndigheder har tidligere pålagt Tele2 dagbøder på 200.000 kroner, da selskabet ikke udbyggede sit 3G-net hurtigt nok.

Dagbøderne var sammen med ekstremt dyre udbygningspriser i det store land medvirkende til, at Tele2 opgav sit norske UMTS-eventyr i slutningen af 2002.

Norsk 3G-fiasko

Netcom var blandt de fire selskaber, der fik en 3G-licens ved en såkaldt skønhedskonkurrence i 2000, men siden er den norske 3G-udrulning langt fra gået, som politikere og teleselskaber drømte om.

I dag er Sonofon-ejeren Telenor og Netcom de eneste af de selskaber, der fik en af de oprindelige licenser, som rent faktisk planlægger at udbygge et UMTS-netværk i fjeldlandet. Mobilselskabet 3 har desuden fået en lempeligere licens, men er slet ikke gået i gang med at bygge netværket endnu. Også for Telenor og Netcom går det langsomt.

Netcom var ifølge den oprindelige licensaftale forpligtet til at udbygge 3G-netværket, så knap 3,5 millioner nordmænd fik adgang til det inden udgangen af 2002, mens Telenor på samme tidspunkt skulle dække halvanden millioner nordmænd.

Lever ikke op til kravene

Det norske Storting gav Telenor og Netcom udsættelse til 31. marts i år, men nu har PT været ude at måle dækningen og kun Telenor overholder, hvad selskabet har lovet myndighederne.

Netcoms 3G-netværk når kun ud til 1,5 millioner nordmænd, og det dækker kun et areal på knap 4.500 kvadratkilometer, hvor det skulle dække over 45.000 kvadratkilometer.

Derudover kritiserer PT både Telenor og Netcom for ikke at have tændt for 3G-nettene til andet end testformål. Teleselskaberne har hidtil undskyldt sig med, at der er store forsinkelser på det nødvendige udstyr og mangel på egnede 3G-telefoner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere