De første offentlige ansatte er blevet dømt for at have modtaget bestikkelse fra Atea i, hvad der kaldes den største bestikkelsessag i Danmarkshistorien.
Men der er intet ekstraordinært i de gaver, som de tre dømte har modtaget, trods at det både er ulovligt at modtage og tilbyde bestikkelse til offentligt ansatte.
Det siger tidligere indkøbschef hos DSB og medstifter af indkøbsplatformen Mutonic, Jens Brøndberg, der i dag rådgiver offentlige virksomheder i indkøb og udbud.
"Efter 13 år i indkøbsbranchen vil jeg sige, at det er kutyme at få tilbudt forskellige "smørelser" (gaver red.) i offentlige stillinger. Sådan har det altid fungeret, og sådan fungerer det også i dag," siger Jens Brøndberg til Computerworld.
Ifølge ham er der intet unormalt i, at de tre offentligt ansatte har modtaget gaver fra Atea, for det gør mange andre offentligt ansatte også.
"Rigtigt mange leverandører - og ikke kun Atea - tilbyder offentligt ansatte ting og sager: Koncertbilletter, fodboldture og ikke mindst hardware. Det kaldes smørelse. Det har jeg både selv oplevet, og det hører jeg fra folk i branchen i dag, " siger Jens Brøndberg.
Hård dom kom som et chok
Fire sigtede har allerede modtaget dom i den første af flere sager om bestikkelse af offentlig ansatte. Den hårdeste dom lød på fire måneders fængsel for at have modtaget it-udstyr fra Atea, heriblandt en iPhone og to iPads.
Det kan du læse mere om her: Offentligt ansatte fundet skyldige i at have modtaget besikkelse: To idømt fængselsstraffe
"Jeg fik et chok, da jeg hørte, at det gav så lang en fængselsdom. Det her er en bagatel rent beløbsmæssigt i forhold til, hvad man ellers ser og hører om i branchen, så det burde gøre rigtig mange bekymrede i det danske, offentlige land," siger Jens Brøndberg.
De tre dømte offentligt ansatte har ifølge retten modtaget it-udstyr i form af iPads og iPhones enten i form af gaver, som test-produkter uden tilbageleveringsdato eller i form af produkter med en lav egenbetaling.
"De har handlet forkert og ulovligt, og det skal selvfølgelig straffes. Når det så er sagt, så er der rigtig mange i det offentlige, der nu kan komme i fængsel, hvis man får så høj en straf for at modtage et par iPads. Man har jo hørt som softwarefirmaer, der sender hele it-afdelinger til Las Vegas, selv om det reelt bare er ferieture med en halv dags fagligt indhold," tilføjer den tidligere indkøbschef.
"Det burde få rigtig mange til at blive bekymrede. De 26 sigtede i sagen er er jo kun de personer, der er blevet taget i det. Hvis jeg var indkøbschef i dag, havde det fået mig til at gennemføre en meget striks policy og sørget for, at mine ansatte kan den udenad i søvne," tilføjer han.
Læs også: Overblik: Det ved vi efter første retsmøde i den store Atea-bestikkelsessag
Hvorfor giver leverandørerne gaver væk?
Det er ulovligt jævnfør Straffelovens §144 at modtage bestikkelse som offentlig ansat, ligesom det er ulovligt at tilbyde bestikkelse til offentligt ansatte jævnfør § 122.
Derfor kan det undre, at en leverandører tilbyder og giver gaver, der ifølge den første af sagerne må beregnes som bestikkelse.
Offentlige organisatioenr står for godt halvdelen af al it-indkøb i Danmark. En skole med 300 ansatte, der mangler nye pc'er, skal jo have nyt it på samme mængde som en mellemstor dansk virksomhed.
Dog ligger de fleste penge ikke bare i at vinde et udbud på et offentligt indkøb, men lige så meget i det efterfølgende mersalg.
"Der er så mange penge på spil, at man bare skal vinde udbuddet og efterfølgende tjene så mange penge som muligt via mersalg. De offentlige udbud er så bureaukratisk tunge, at institutionerne ikke gider skifte og gennemføre flere udbud end nødvendigt," siger Jens Brøndberg.
Så når den vindende leverandør først er inde i varmen hos en offentlig institution via en udbudsaftale eller SKI aftale, er det langt lettere for den offentlige institution at gøre resten af indkøbene hos den pågældende leverandør, og det udnyttes.
Små- og halvstore indkøb er stadig små nok til ikke at skulle i udbud, og sådanne køb klares derfor ofte via etablerede leverandører fremfor at undersøge markedet og opsøge tilbud.
Derfor ser man ofte at maskineriet "smøres", så det glider lettere.
"Når udbuddene er gennemført, går de udbudsansvarlige og indkøbscheferne videre til andre store udbud og efterlader ansvaret hos typisk en mellemleder i IT afdelingen eller i indkøbsafdelingen, som 'drifter' samarbejdet med leverandøren," siger Jens Brøndberg.
"Det er dem, der sørger for at købe alt IT ligefra computere, Ipads, telefoner og alt muligt der kommer i løbet af en 3-5 årig samarbejdsperiode. Og det er ofte dem, der modtager gaver, testprodukter eller favorable tilbud, for det er dem, der holder maskinen i gang," tilføjer den tidligere indkøbschef.
Begrebet "smørelse" er aktivt blevet brugt af Atea, hvilket kom frem fra en intern Atea-mail under den anden retssag i Bestikkelsesagen, hvor en it-medarbejder i Udenrigsministeriet sigtes for at have modtaget it- og kameraudstyr fra Atea.
Læs også: Forstå Atea-bestikkelsessagen: Det er der sket indtil nu - og det sker der i løbet af 2017