I de kommende dage tager en af danmarks-historiens store bestikkelsessager igen fart.
Det sker, når Retten i Glostrup lægger lokaler til retssagerne mod endnu tre personer, der er tiltalt for at have modtaget bestikkelse fra Atea i forbindelse med indløb af forskellige former for it-udstyr.
Første retssag går i gang tirsdag 17. januar, hvor en ansat i DSB er på anklagebænken. 19. januar gælder det en ansat i Rigspolitiet og 20. januar en ansat i Udenrigsministeriet.
2. februar skal Retten i Glostrup behandle en tiltale mod to ansatte i henholdsvis Rigspolitiet og Udenrigsministeriet.
De tiltalte, som nu er på vej i retten, har ifølge tiltalen modtaget bestikkelse i forbindelse med deres arbejde i Rigspolitiet, DSB og Udenrigsministeriet og er tiltalt efter Straffelovens §144.
Tre allerede dømt
Sagerne kommer i kølvandet på tre domme, der faldt i december i sagen.
Her blev en tidligere ansat i DSB idømt to måneders fængsel for at have modtaget it-udstyr fem gange til en samlet værdi af godt 15.000 kroner, mens en tidligere chef i Københavns Kommune blev idømt fire måneders fængsel for i syv tilfælde at have modtaget udstyr til en værdi af 17.000 kroner.
Den tredje tiltalte fik 20 dages betinget fængsel samt 40 timers samfundstjeneste, da han ikke havde modtaget udstyr, men fået rabat på køb af en iPad og en iPhone.
Det kan du læse mere om her: Offentligt ansatte fundet skyldige i at have modtage bestikkelse: To idømt fængselsstraffe.
To af de dømte ankede dommen.
De fastholder, at der var tale om prøveeksemplarer af produkter, som de skulle teste i forbindelse med indkøb af større antal til deres organisationer.
Det betyder, at der fortsat mangler præcedens i sagen, som kan sætte kursen for de øvrige domme i sagen.
Mange sigtet
Bagmandspolitiet har i sagen sigtet mindst 40 it-folk samt flere topfolk i it-selskaberne Atea og 3A-it.
De sigtede har haft indflydelsesrige stillinger med indkøbsansvar i prominente organisationer som Udenrigsministeriet, Rigspolitiet, Kriminalforsorgen, Rigsadvokaten, Københavns Kommune og Forsvarets Efterretningstjeneste.
Statens Indkøb under Modeniseringsstyrelsen har på grund af sagen skærpet muligheden for helt at udelukke selskaber, der er anklaget eller sigtet for bestikkelse, fra at byde på de lukrative statslige it-kontrakter.
I et nyt statsligt udbud af en to-årig rammeaftale for køb af netværksudstyr har Statens Indkøb for første gang således gjort det muligt at udelukke firmaer, der er sigtet for bestikkelse - også før en sag er afgjort ved en domstol.
Det kan du læse mere om her: Staten strammer op på krav ved it-udbud: Mistanke om bestikkelse kan føre til udelukkelse
Det kan komme til at ramme Atea selv, da Bagmandspolitiet i efteråret 2015 i al hemmelighed sigtede Atea som selskab i sagen.
Atea har siden sagen tog sin begyndelse forsøgt at lægge afstand til sagen.
Læs også:
Atea sigtet i stor bestikkelsessag: Kan komme til at koste selskabet dyrt
Højtprofilerede sælgere stoppede i Atea under stor mystik: Nu bliver de sigtet i bestikkelsessag
Overblik: It-bestikkelsessag i ny drejning - Atea spiller central rolle