Kommer robotterne og tager dit job? Eller vil ny og bedre teknologi sikre bedre job til de fleste?
Den problemstilling var temaet mandag på LOs konference "Arbejdsmarked 4.0", hvor professor Torben Pedersen fra Department of Strategic Management and Globalization hos CBS præsenterede tre scenarier for Danmarks fremtid.
Med en slet skjult hyldest til den italienske spaghettiwestern fra 1966 understregede Torben Pedersen, at vi står foran den gode, den onde eller den grusomme løsning på arbejdsmarkedet pt.:
"I det grusomme scenarie er der ikke job for os mennesker mere. I stedet er det robotter og førerløse biler, som tager sig af transport."
Men Torben Pedersen understregede også, at han ikke ser tegn på, at vi er på vej derhen - endnu:
"Når man så ser på den samlede beskæftigelse i Danmark, så er den gået op de sidste par år - også selvom vi har indført meget teknologi. De nye job er samtidig opstået i den private sektor, mens den offentlige sektor har stået stille."
I det onde scenarie hersker robotterne
Professoren påpegede dog på konferencen, at tallene dækker over en række dybe ændringer på arbejdsmarkedet. Ændringer, som uden politiske løsninger, vil lede til det onde scenarie:
"Det onde scenarie er, at det kun er de velhavende, som vil få gavn af digitaliseringen. Se bare på antallet af kassemedarbejdere i banker. Det er faldet med 11.000 ansatte. Til gengæld er antallet af rådgivere i bankerne steget med 8.500. Det samlede fald er begrænset, men det, som er sket, er, at bankerne nu prioriterer rådgivere mere højere uddannelse."
Det samlede jobtab mener Torben Pedersen vil være begrænset, men han advarede samtidig mod at undervurdere mængden af job, som ændre sig over de næste par år:
"En nylig undersøgelse fra tænketanken Cevea og HK har set på, hvilke job er mest udsatte for automatisering. Og de når frem til, at ca. 900.000 danske job er digitaliseringsudsatte."
Artiklen fortsætter under billedet...
Teknologi skaber også nye job
Selv lænede professoren i sit oplæg sig mest mod det gode scenarie, ikke mindst fordi automatiseringen i hans øjne ikke er et nulsumsspil, men også en proces, hvor nye job opstår i kølvandet på de nye teknologier.
For teknologien tager ikke bare. Den skaber ifølge Torben Pedersen også mulighed for gode, nye og ændrede job, som skaber grobund for det gode scenarie:
"I det gode scenarie er der job og mere uddelegering af beslutningskompetencer til den enkelte medarbejder. For teknologi før blev brugt til at lave alt i storskala, fordi virksomhederne blev økonomisk ramt ved afvigelser. Så det handlede om at få de afvigelser væk."
"Teknologi skaber mulighed for at vi kan arbejde sammen med maskinerne. Men for at vi for alvor kan udnytte det, så skal vi uddelegere helt derud, hvor dem som har kompetencen kan træffe beslutninger. Uanset om de producerer noget, er ude på gulvet eller forhandler med kunderne."
Danske styrker
Det er samtidig en ændring, som ifølge Torben Pedersen naturligt burde gavne det danske arbejdsmarked:
"I Danmark bryster vi os af at være kreative og ikke hierarkiske, så udviklingen burde være lige til os. Så længe vi får skabt de rette medarbejderkompetencer, får brugt teknologien og samtidigt organiseret os korrekt i virksomhederne."
Professoren understregede dog, at det gode scenarie ikke kommer af sig selv. Det kræver, at de danske politikere, virksomheder og fagforeninger vælge at satse på investeringer i uddannelse og efteruddannelse og mindede tilhørerne om, at Darwin i sin tid fremhævede, at det er de mest omstillingsparate, der klarer sig bedst.
Ikke de stærkeste.