Fire sønderjyske kommuner og Danmarks tredjestørste elselskab, Sydvest Energi, underskriver onsdag en samarbejdsaftale, der skal give 42.000 sønderjyder, offentlige myndigheder og erhvervslivet i Rødding, Gram, Nørre-Rangstrup og Vojens Kommuner adgang til superbredbånd inden 2007.
De fire kommuner samarbejder tæt under navnet Det Digitale Midtsønderjylland og har allerede gravet 80 kilometer lyslederkabler ned. De binder kommunernes rådhuse sammen.
- Tanken er, at fibernetværket fungerer som en slags it-hovedvej i området, mens Sydvest Energi ifølge aftalen skal rulle forbindelser på over to Mbit/s ud til private og virksomheder i kommunen inden 2007, siger Simon Simonsen, projektleder for samarbejdet mellem de fire kommuner.
Kun fiber til dem der vil betale
Det betyder ifølge Sydvest Energi ikke, at selskabet skal hive millioner op af lommen og betale for at føre dyre fiberforbindelser ind i samtlige huse i de fire kommuner i løbet af tre år.
- Vi forpligtiger os kun til at levere bredbåndsforbindelser til alle interesserede husstande inden 2007. Det vil sige, at vi først trækker lyslederkabler ud til folk, når der er så stor interesse i området, at vi kan tjene penge på det, siger Ebbe Seligmann, administrerende direktør for Sydvest Energi.
Sydvest Energi kører i forvejen et pilotprojekt i det nærliggende Agerskov, hvor Dansk Bredbånd står for indholdsdelen og tilbyder internetforbindelse, IP-telefoni, tv og video-on-demand via en forbindelse på 10 Mbit/s til hver husstand for omkring 400 kroner om måneden.
Sydvest Energi råder i forvejen over omkring 500 kilometer fiber i det sønderjyske, som oprindeligt blev rullet ud af hensyn til selskabets egen kommunikation. Elselskabet benytter dog kun en brøkdel af båndbredden i netværket.
- Vi ser store perspektiver i samarbejdet med de fire kommuner. Sammen med vores elkabler er der allerede lagt lysledere eller tomme rør, hvor man hurtigt kan trække et lyslederkabel, som let kan føres ud til de enkelte husstande, siger Ebbe Seligmann.