Artikel top billede

Ekstremt lille strømbehov: Et almindeligt AA-batteri vil kunne drive ny transistor-type i en milliard år

Forskere har udviklet en transistor med ekstremt lille energibehov til fremtidens internet-opkoblede sensorer. Strøm-behovet er så lille, at energien i almindeligt AA-batteri vil kunne drive en sensor i en milliard år.

Udrulningen af Internet of Things er begyndt at tage fart. I løbet af de kommende år forventes det, at et meget stort antal apparater, devices, sensorer og lignende vil blive koblet på internettet.

Det vil dels gøre det muligt at styre dem via internettet, dels at indsamle data og lignende, som dernæst kan behandles og udnyttes.

Alle disse devices kræver strøm. Og det udgør en barriere for udrulningen af Internet of Things, at hver eneste lille device eller sensor relativt hurtigt kan løbe tør for strøm fra indbyggede batterier.

Nu ser forskere fra det kendte universitetet i Cambridge imidlertid en snarlig løsning på dette problem.

Ultralavt energiforbrug

De har udviklet en transistor med ultralavt energibehov, som endda kan høste energi fra det miljø, som den befinder sig i.

Strøm er nødvendig i selv de mindste sensorer, der altid i det mindste vil have brug for at kunne sende datapakker.

Udfordringen er, at man sagtens kan forestille sig, at sensorer i fremtiden skal placeres på svært tilgængelige steder som eksempelvis kloakker, i fortove, i master og lignende, hvor det hurtigt kan blive meget omkostningstungt at skifte batteri.

Forskerne fra universitetet i Cambridge vil løse dette problem med en ny metode til levering af energi til transistorer, som slet ikke kræver et batteri.

Centralt står en ny transistor med ekstremt lille strømbehov. Denne transistor kan høste energi direkte fra sine omgivelser.

Transistoren henter energien fra den energi-læk, som ingeniører kalder for 'Schottky-barrieren' (som du kan læse mere om her.

Schottky-barrieren påviser et energi-tab og er noget, som de fleste ingeniører som regel prøver at bekæmpe.

Men Cambridge-forskernes system sigter altså mod i stedet at høste energi til drift af transistorerne ad denne vej.

Transistorerne kræver ekstremt lidt energi. Således har forskerne kunne drive transistorerne i det, som de kalder 'deep subtreshold regime' med et energiforbrug på under en nanowatt.

Transistorerne kan med dette meget lille forbrug printes på stort set alle typer materiale: Plastic, papir, polyester, glas og så videre.

Du kan læse Cambridge-forskernes rapport om den nye transistor her: "Subtreshold Schottky-barrier thin-film transistors with ultralow power and high intrinsic gain."

Ifølge forskerne indeholder et helt almindelig AA-batteri energi nok til at kunne drive en sensor, som bygger på de nye transistorer, i en milliard år.

Læs også:

Internet of Things kommer til at ændre alt: Sådan vil du kunne koble både droner og maskiner direkte til dit ERP-system

Nyt scanner-værktøj: Tjek om din printer, dit webcam eller din pc bliver udnyttet af et botnet

Internet of Things er en kæmpe sikkerhedstrussel: Vil store bøder være en løsning?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere