Telebranchen: Terrorpakken er et vildskud

Telekommunikationsindustrien (TI) og Dansk IT stiller sig nu op i køen af kritikere, der skyder Justitsministeriets udkast til den såkaldte terrorpakke - logningsbekendtgørelsen - i sænk. Telebranchen mener, at Justitsministeriet har tænkt mere på sommerferie end sikkerhed, da udkastet blev skrevet.

Telebranchens organisation, Telekommunikationsindustrien (TI), kalder Justitsministeriets udkast til en anti-terropakke - logningsbekendtgørelsen - for et "vildskud".

- Det er skuffende, at telebranchen ikke er blevet inddraget i arbejdet med udkastet. Det ses tydeligt i skriftets manglende fagligt kompetente refleksioner og gennemgående upræcise begrebsbrug, mener Sam Steffensen, formand for TI.

Han vurderer, at udkastet bærer præg af, at Justitsministeriet har haft mere travlt med at få en politisk kompleks opgave væk fra skrivebordet og komme på sommerferie end at gå i saglig dialog med it- og telebranchen.

Kritikere skyder udkast i sænk

Dermed ligger TI sig i kølvandet på eksempelvis Bolignetforeningen, TDC og Foreningen Digital Rights, som alle har kritiseret udkastet i skarpe vendinger.

Kritikerne hævder, at anti-terrorpakken, der blandt andet forpligter teleselskaber til at opbevare logfiler over al data- og telekommunikation i et år, er sprængfyldt med farlige undtagelser, som giver terrorister let spil.

I udkastet fritages eksempelvis virksomheder, biblioteker, universiteter og udbydere af webmail-tjenester fra at logge brugernes færden, hvilket gør det en smal sag for terrorister og andre forbrydere at omgå anti-terrorpakken.

- Udkastet lægger op til omkring 60 milliarder registreringer om året eller 12.000 per indbygger. I praksis vil kun 37 milliarder af registreringerne kunne gennemføres på grund af undtagelserne. Derudover vil det være let at undgå registrering via eksempelvis IP-telefoni, udenlandske mobiltelefoner og instant messaging, siger Sam Steffensen.

Dansk IT: Udkastet bremser kun amatører
De professionelle it-brugeres organisation, Dansk IT, langer også ud efter Justitsministeriets udkast.

- Kort sagt frygter vi, at bekendtgørelsen kun vil få betydning for amatøragtige småforbrydere, mens terrorister og andre med stærke kriminelle motiver let vil finde veje at slippe udenom. Samtidig bliver der sendt en stor regning videre til det store flertal af lovlydige borgere og virksomheder, siger Per Buchwaldt, formand for Dansk IT.

Dansk IT har, ligesom TI, netop sendt deres høringssvar til logningsbekendtgørelsen til justitsminister Lene Espersen (K).

Relevant link

Udkastet til logningsbekendtgørelse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere