ComputerViews: I sidste weekend var der en stor demonstration mod Uber i København, hvor hundredevis af vrede taxachauffører blokerede trafikken i den indre by.
En konflikt, der illustrerer den problematik, som Carsten Sørensen, professor hos London School of Economics, for nylig har omtalt i et nyt interview med Computerworld.
Her lufter han sin bekymring for hvilke konsekvenser, det får, når et stigende antal arbejdspladser bliver klemt af ny teknologi og nye forretningskoncepter.
"Hvilken effekt får denne slags forandringer på arbejdet i sig selv, og hvad betyder det for antallet af mennesker, som vi i fremtiden vil kunne finde beskæftigelse til? De to spørgsmål er min største bekymring," siger Carsten Sørensen.
Taxachauffører efterlades på brændende platform
Lørdagens demonstration var iværksat af københavnske taxachauffører.
Deres frustationer er forståelige. De står i en nærmest håbløs situation. For mere end nogen anden faggruppe står de på en brændende platform. Der går blot få år, før de selvkørende biler kommer, og i dag udfordres chaufførerne af Uber, der set fra en forbrugers synspunkt er de traditionelle taxatjenester langt overlegen på de fleste parametre.
Men Uber er langt fra den eneste teknologivirksomhed, der vækker frustration og vrede.
Herhjemme har vi eksempelvis tidligere set, at internetsupermarkedet Nemlig.com har været på kant med fagbevægelsen på grund af ansættelsesvilkårene for virksomhedens chauffører.
Og i USA har San Francisco nu gennem flere år også været skueplads for konflikter, der er opstået i kølvandet på de seneste års tech-boom.
Her har konflikterne blandt andet udmøntet sig i korporligheder, når de luksuriøse shuttle-busser, som transporterer Apple-, Google- og Facebook-ansatte på arbejde om morgenen, er blevet mødt med blokader og stenkastende demonstranter, der blandt andet mener, at teknologivirksomhederne er skyld i stigende ulighed og stigende boligpriser i byen.
Populister fisker i rørte vande
Der er grund til at være bekymret for, at fremvæksten af en ny og usikker økonomi kan skabe flere sociale spændinger kan blive brugt af populister.
Ikke mindst fordi at vi allerede har set, at denne type spændinger er blevet brugt som forklaring på Donalds Trumps succes i de republikanske primærvalg i USA.
Det amerikanske magasin The New Yorker har beskrevet Trumps vælgere som folk "der kæmper for at klare sig i en økonomi, som de ikke længere forstår."
Trump fisker derfor i rørte vande, når han eksempelvis kræver at Apple skal bygge alle selskabets 'damn computers and things' i USA og ikke i Kina.
I denne artikel vil vi ikke forgøgle nogen, at vi har en løsning på de sociale spændinger, der kan følge i kølvandet på overgangen fra industrisamfundet til det digitale samfund.
Men ikke desto mindre mener vi, at det må være i teknologibranchens egen interesse at tage disse problemstillinger alvorligt. Gør branchen ikke det, så risikerer den, at den i sidste ende går maskinstormerne og populisternes ærinde.
Donald Trump: Apple skal tvinges til at flytte al produktion hjem til USA