Artikel top billede

Marianne Lindhard Moe, administerende direktør i Avanade, peger på flere grunde til, at danske medarbejdere ikke behøver at frygte robotrevolutionen.

Dansk it-direktør: Sådan undgår du at blive fyret til fordel for en robot

Flere danskere frygter for, at robotterne vil overtage deres jobs inden længe. Her forklarer dansk direktør fra it-branchen, at den frygt er ubegrundet - hvis du altså er klar til at gøre noget ved sagen.

Det er stort set ubegrundet, at mange danskere på arbejdsmarkedet frygter at blive fyret til fordel for en robot.

Den frygt kan læse mere om her: Hver fjerde dansker frygter at miste jobbet til en robot

For der vil være jobs nok, når og hvis robotterne overtager de mere rutineprægede opgaver i Danmark.

Det mener dansk administrerende direktør Marianne Lindhard Moe fra it-konsulenthuset Avanade, som ejes af et af verdens største it-konsulenthuse Accenture, og som holder øje med, hvordan markedet udvikler sig for mellemstore og store virksomheder.

"Jeg tror ikke, at der er massefyringer på vej, men der er helt sikkert masse-omskolinger på vej. For robotudviklingen vil i første omgang overvejende få betydning for ufaglærte, der skal opkvalificeres," siger Marianne Lindhard Moe til Computerworld.

Fra manuelt til maskinelt

I første hug bliver der i Avanade-direktørens optik skabt jobs i overgangsfasen fra de rutineprægede, manuelle arbejdsgange til de mere maskinelle arbejdsmetoder.

For der er jo nogen, der skal programmere og holde øje med robotterne af kvalitets- og sikkerhedsmæssige årsager, som hun siger.

Læs også: Det danske arbejdsmarked står overfor store forandringer - vi har ikke brug for gennemsnits-mennesker

Herefter vil de fri hænder og hoveder også kunne bidrage på innovationsfronten.

For det er de virksomheder, der bedst udnytte de maskinelle slaver, bliver også de førende på verdensmarkedet.

"Robotudviklingen er en del af en global trend, så vi skal jo som danskere følge med. De danske jobs er der jo ikke af sig selv. De er der kun i kraft af, at de danske virksomheder har succes. Det, der truer os allermest, er, at jobs ryger til andre lande," forklarer hun situationen.

I denne sammenhæng er ordreafgivelse til udenlandske virksomheder ifølge Marianne Lindhard Moe en større udfordring for danske selskaber.

"Når danske virksomheder kan få hjælp fra robotter, så kan disse virksomheder også øge markedet og dermed øge salget. Virksomhederne kan med andre ord nå ud til meget større målgrupper og dermed skabe bedre grundlag for god forretning med brug for menneskelig arbejdskraft," siger Avanade-direktøren.

Rammer også højtuddannede

Hun fortæller, at robotarbejdet på mellemlang og længere sigt også vil overtage omend ikke jobs så opgaver, der i dag er varetaget af højtuddannet arbejdskraft.

Det kunne eksempelvis være som et nyt led i den udvikling, vi allerede har set med bankfilialer, der over en længere årrække er forsvundet til fordel for netbankløsninger og andre digitaliseringsmuligheder.

"Der sidder måske i dag folk ved bankskrankerne eller i en marketing-afdeling, der kan frygte for deres jobs. Men der skal jo også nogen til at tale med kunderne, og det vil kunne skabe nye opgaver og dermed nye jobs," siger Marianne Lindhard Moe.

Hun peger også på, at robotteknologien kan bruges i den juridiske verden, hvor de kan sættes til at gennempløje præcedens i tidligere domme og gennemgå kontrakter ved opkøb af firmaer.

Den maskinelle varetagelse har IBM tidligere nævnt over for Computerworld, som du kan læse mere om her: Sådan arbejder IBM på det helt store gennembrud for kunstig intelligens

"På ledelsesniveau kan man også forestille sig, at vi får maskiner til at kigge på medarbejdernes score-cards og den slags, så en leder eller direktør kan koncentrere sig om andre ting," lyder det fra Marianne Lindhard Moe.

Hun peger på, at selvom robotter og kunstig intelligens også på verdensplan vil overtage flere og flere jobs, vil der fortsæt være vækstområder, der drives af manuel arbejdskraft.

Hvad mener du? Frygter du, at dit job bliver overtaget en mere eller mindre kunstigt intelligent robot? Giv din mening til kende i nedenstående debatfelt.

Læs mere om kunstig intelligens her: 
"De fleste har jo tre-fire milliarder linjer kunstig intelligens-kode i lommen"

It-udviklere frygter at blive erstattet af kunstig intelligens




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere